Българка и французин превърнаха село с малко над 400 души край Пловдив в кулинарна дестинация.
Само на 22 км от областния град парижанинът Гийом и съпругата му Радост преобразиха селската кръчма и тя стана френско бистро с будното име „Петел“. Новината за чужденеца, който приготвя вкусни свински уши по парижански и традиционна лучена супа бързо се разнесе не само в околностите на Малък чардак и Пловдив, но и сред търсачите на гастро приключения в столицата, които пътуват до пловдивското село.
Малък чардак се прочу като Вавилон – в селото през последните десет години се заселиха англичани, гърци, румънец и французин. Чужденците вече са около 12. Всички живеят задружно с местните и всеки помага с каквото може.
Гийом Давид е сред първите новозаселници, купува къща в Малък чардак преди 12 години. Преди това решава първо да живее в Пловдив, тъй като градът му се сторил красив и очарователен, разказва съпругата му Радост. Останал пет години под тепетата, но след това решил, че иска да се премести на по-тихо и спокойно място, близо до природата и недалеч от града. Избират къща в Малък чардак, която ремонтирали и превърнали в своя мечтан дом.
Но скоро разбират, че Малък чардак има потенциал за повече от това да бъде една „спалня“, в която да се прибират след работа. И така съпрузите стигат до идеята за създаването на сдружение за развитието на Малък чардак. Целта е да се създаде будна общност, която да се заеме с разрешаването на проблемите на селото.
Be the first to comment on "Българка и французин превърнаха родно село в кулинарна дестинация"