Home » СВЯТ » Българка разказа за най-ужасното място в света, където жените ходят само нощем до тоалетна
Българка разказа за най-ужасното място в света

Българка разказа за най-ужасното място в света, където жените ходят само нощем до тоалетна

Българска туристка описва непознатата страна на Намибия. Тя пътува до едно от предградията на най-големия град Виндхук – Кататура и разказът й е изключително увлекателен.

В племето Химба живеят най-красивите мъже на света. Ето какво описва тя на една от страниците за пътешествия във Фейсбук:

“През 1950 г. Намибия е била под управлението на Южна Африка и този период е свързан с апартейда.

За пореден път черните и цветните са били изселени от местата, които са обитавали и притежавали и са силово заселени в северните части на Виндхук. Столицата е била разделена на три – Виндхук за белите, Кататура за черните и Комасдал за цветните.

На езика на племето Хереро, Кататура означава “мястото, където хората не искат да живеят” и това е пряко свързано с историята на Намибия. Хереро е онова племе, което без малко да бъде затрито по време на геноцида на немците.

Всяко племе е трябвало да живее отделно в Кататура, спрямо мястото, което му е било отредено. Хереро, Нама, Дамара, Овамбо, Каванго, Каприви.

Това разделение се спазва и до днес. Женят се помежду си и всеки си говори своя собствен език. В голямата си част Кататура няма канализация и електричество. Хората са принудени да мъкнат тежките туби с води по няколко километра и водата се заплаща с чип. Имаш пари в чипа, точиш вода, нямаш – нищо не получаваш. Чипът се зарежда само в столицата. Т.е планирай си навреме.

Има места, отредени за тоалетни, но са само за small business и за душ под открито небе. На въпросът ми – а жените как ей така се къпят пред всички, бях погледната странно и ми се каза – ми то половината племена тук ходят голи. За big business се ходи в храстите, които са отново там някъде в далечината. Сега е сухият сезон и храсти няма и затова жените ходят само нощно време и се групират по няколко. Хранят се масово с Пап (царевична каша), та затова само по веднъж на ден се налагало.

Хладилници няма и ме научиха как да разпознаем дали месото е годно за ядене.

Оставя се кравешката глава на открито и зорко се наблюдава дали мухите ще накацат. Ако умрат на секундата, то означава, че животното е било болно и не трябва да се яде месото.

По време на обиколката ни се оказа, че има предизборна агитационна кампания – хората се редяха на опашка, но за разлика от нас, където раздават кебапчета и пари, там само пари кеш.

Завършихме и с разходка до култовия открит пазар, където се почерпих с червеи Мопане. Супер мезе за бира.”

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?