img
Home / СВЯТ / Българчета работят като роби в Гърция, контролират ги престъпни групи

Българчета работят като роби в Гърция, контролират ги престъпни групи

/
/
/
246 Views

Има българчета сред над 500-те деца, които работят нелегално в Солун, научи ko4.

Това показват данните от проучване на гръцката неправителствена организация „Арсис“, оповестено в Световния ден за борба с детския труд. Гръцките медии нарекоха тези деца „днешните роби“.

В рамките на пет месеца от неправителствената организация са анкетирали деца в Солун. От общо 550 запитани 94 са от България и от Албания. Повечето дори се страхували да си кажат името. Реално тези деца живеят на улицата.

Контролират ги престъпни групи, които често ги държат гладни и упражняват върху тях физическо насилие. Децата предимно просят, мият коли по 12 часа в бензиностанциите, продават нелегално цигари, а дори и наркотици. Много работят и селскостопанска работа, тежка дори и за възрастните.

Към организацията „Арсис“ има специалисти с български език.

Те оказват помощ в рамките на възможностите на организацията, с храна и с дрехи, настаняват децата в защитени домове. Работят също съвместно с полицията, с прокуратурата и с Агенцията по закрила на децата. Стотици са малолетните мигранти, принудени да се трудят в тежки условия. Това са деца, пристигнали в Гърция без родители, лесна жертва на групи, дори от свои сънародници.

Поставени да растат при такива условия, често преди още да навършат пълнолетие, много от тези деца вече са с няколко престъпления, споделят опита си юристите към „Арсис“ и съветват хората да не дават пари на просещите на улицата, защото те не получават нищо от това, а да им купят храна или да им дадат дрехи.

Днес по повод Световния ден за борба с детския труд в центъра на Солун се провежда акция, която цели да обърне внимание на обществото върху проблема. Доброволци към организацията с детски маски и с написани на тях имена на деца, пострадали от експлоатация, раздават на минаващите детски рисунки. На тях пише:

„Теб събуждали ли са те рано сутрин да отиваш на работа, когато си бил дете? Не, нали?! Не подкрепяй детския труд!“.

Източник: БЛИЦ

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!