Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Вдигнаха заплатите на Борисов и Кирил Петков
Вдигнаха заплатите на Борисов и Кирил Петков

Вдигнаха заплатите на Борисов и Кирил Петков

Рязко се вдигнаха заплатите на Бойко Борисов и Кирил Петков от 13 юли, когато двамата бивши премиери получиха нови длъжности в Народното събрание, изчисли ПИК.

Миналия четвъртък при разпределението на комисиите лидерът на ГЕРБ и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ получиха съответно тази по външна политика и по въпросите на Европейския съюз.

Този факт ще облагодетелства финансово и Борисов, и Кирил Петков, тъй като към депутатските си заплати те ще получават и допълнително възнаграждение като председатели на комисии.

А ето и малко калкулация… Депутатските заплати се променят 4 пъти в годината и зависят от заплатата в обществения сектор. В момента тя е 1861 лева.

Минимумът, който трябва да получават депутатите, се получава, като средната заплата се умножи по 3. Това означава, че от април насам 240-те народни избраници се разписват месечно срещу 5583 лева – това е сумата без добавките за стаж, образование и участие в комисии.

Възнагражденията на депутатите скачат с 15% от брутната им заплата, когато те членуват в комисия.

Най-големият келепир обаче е за шефовете на парламентарните комисии, каквито са вече Борисов и Петков. Занапред, докато това Народно събрание работи, двамата ще вземат 35% отгоре от депутатските си възнаграждения. Или сумарно – 7537 лв.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?