img

Внимание! Готвят се нови кардинални промени за шофьорите и автосервизите, прегледите и регистрацията на колите!

/
/
/
362 Views
loading...

Ако автомобилът не отговаря на минималните норми за отделени газове, не пунктът, а онлайн системата автоматично ще го спира и няма да получи документ за технически преглед. Това е едно от предложенията в проекта за Закон за пътните превозни средства. Това не е добро решение, заяви за „Дарик“ председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков. Според него при надвишаване на екологичните норми, шофьорът трябва да получи възможност в определен срок да отстрани нередностите, каквато е практиката във Франция.

Отпада задължението автомобилите да се пререгистрират по местоживеене при смяна собственика, предвижда още проектът за Закон за пътните превозни средства. Това означава, че ако купим кола с бургаска регистрация, а живеем в Благоевград, например, няма да има нужда от нов регистрационен номер с различни букви.

Новост са и пунктовете за идентификация на автомобилите, където внесените в България автомобили ще минават преглед. Досега това се правеше в КАТ, а бъдещите пунктове ще бъдат частни. Идеята е да има повече пунктове и по-малко опашки. КАТ обаче ще продължи да извършва проверки дали автомобилът не се издирва от Интерпол, или в шенгенската система.

За първи път се въвежда и регистър на автосервизите, който ще включва информация за извършените ремонти и вложените части. Тази информация от своя страна ще отива регистър на „Автомобилна администрация” и в техническия паспорт на автомобила.

И още една новост – ако автомобилът не отговаря на минималните норми за отделени газове, непунктът, а онлайн системата автоматично ще го спира и няма да получи документ за технически преглед.

Според председателя на Българското обединение на шофьорите Христо Радков обаче, че не е добро решение, а по-скоро трябва да заимстваме опит от Франция.

„Там прегледът е до две години. Прегледът е 45 минути, много обстоен, много неща гледат. Но ако случайно отидете с автомобил, който пуши като комин, няма спирачки, те пак ви дават срок, в който вие да можете да се оправите. Той си знае, че има този проблем и знае, че има разумен срок, за който трябва да оправи“, каза Радков.

Новите предложения с проекта за закон, които вестник „24 часа“ публикува, предвиждат още собствениците на пунктовете за технически прегледи, на автошколи и психолаборатории да не могат по свое желание да прекратяват дейността си, когато е започнала процедура за отнемане на разрешителното им или за заличаването им. Така те няма да могат при такава процедура да отварят нови фирми с ново разрешително, за да продължат да работят.

А на изпитите – по-малко въпроси в листовките, но пък интерактивни клипове, с които ще се проверяват реакциите на кандидатите. Предвижда се и задължително да има обучение на полигон и кормуване извън населено място.

Идеята за полигон, каквато я познаваме, е остаряла и неефективна, смята дългогодишният инструктор по кормуване и член на Българското обединение на шофьорите Йонко Иванов.

„И в момента има обучение на полигон, само че този полигон е една площадка. Първите шест упражнения се дават на тази площадка – дали се казва полигон, или площадка, няма значение. Ние говорим за съвсем различен полигон. А именно полигон, който да даде възможност на кандидатите и на хората, които имат свидетелство за управление да свикнат с поведението на автомобила, когато минава от суха към мокра настилка, от мокра към хлъзгава и от хлъзгава към заледена настилка. Това са европейските стандарти и е нормата за покриване на новите ситуации, заради които имаме толкова загинали по пътя“, посочи Иванов.

Други законодателни предложения са предварително определени маршрути за изпити да се дават на кандидат-шофьора от онлайн система на произволен принцип, за да не знае изпитващият откъде ще мине.

Режимът на учебните центрове вече няма да е разрешителен, а регистрационен. Ще се правят проверки на място – както на самия учебен център, така и на автомобилите.

Източник: www.blitz.bg

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!