img
Home / ЗА ДАМИТЕ / Внимание, дами! Вижте кои дейности спират производството ви на женски хормон

Внимание, дами! Вижте кои дейности спират производството ви на женски хормон

/
/
/
722 Views

Здравето на жената, както и външният й вид, са силно зависими от нивото на естроген в организма.

. Разбира се, всички знаят, че с напредването на възрастта синтезът на женския полов хормон в дамския организъм намалява. Заради това е разумно да се елиминират страничните фактори, които са най-опасните му врагове.

Непрекъснатите диети

Изтощителното недохранване, водещо до болезненото отслабване в името на визията, никога не дава само положителни резултати. Нещо повече – отразява се негативно на синтеза на естроген, защото това се случва в мастната тъкан, където и се съхранява. Затова индекс на телесната маса под 18,5 се смята за нездравословна норма и е сигнал, че в организма може да настъпят хормонални отклонения.

Пушене

То понижава активността на протеина, отговорен за преработката на естрогена. При пушене организмът е подложен на оксидативен стрес, който води до неадекватно усвояване на естрогена.

Злоупотреба с фитоестрогени

Множеството реклами за ползата от приемането на растителни фитоестрогени, които подобряват женското здравето, са втълпили на много дами, че трябва непрекъснато да поглъщат подобни препарати. Не е необходимо, защото всичко полезно се съдържа в бобовите, магданоза, морковите, зелето, кафето, лененото семе. А освен това изкуственото вкарване в организма на естроген го принуждава, за да поддържа баланса, да намали естественото производство на хормона.

Липса на фибри в храната

Достатъчното им количество в храната гарантира доброто пречистване на червата. Иначе микрофлората в тях се влошава и пречи на образуването на ензим бета глюкуронидаза, участващ в синтеза на естрогена.

Прекалена консумация на захар

Тя се съдържа във всички газирани напитки, захарни изделия, дори в кетчупа, колбасите, млеката с плодов вкус и т.н. Голямата консумация на подобни продукти води до необходимостта организмът да произвежда инсулин във високи количества, което може да доведе до появата на диабет тип 2. А при ендокринни проблеми нивото на естроген рязко пада.

Проблеми с черния дроб

Понякога този орган е много по-затормозен, отколкото е видно. И това е свързано с консумирането на много продукти, които може да го увреждат – много алкохол и трансмазнини, каквито има в тестените изделия с шоколадов пълнеж, бисквитите, бонбоните и т.н.

Липса на холестерол

Именно от него се синтезира естрогенът. Затова е необходимо жената да приема продукти с полезни мазнини, като кисело мляко с висока масленост, зехтин, месо, яйца.

Претрениране

Има дами, които прекаляват със спорта и дори започват да приемат препарати за натрупване на мускулна маса. Изтощителните тренировки всъщност стимулират производството на мъжкия хормон тестостерон за сметка на естрогена.
Източник: Здраве.то

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook