Home » ЗДРАВЕ » ВНИМАНИЕ: Пневмония без температура! 6 симптома, по които да я познаете
ВНИМАНИЕ: Пневмония без температура! 6 симптома по които да я познаете

ВНИМАНИЕ: Пневмония без температура! 6 симптома, по които да я познаете

Пневмонията е заболяване на дихателната система, при което инфекцията уврежда част от белия дроб, целия бял дроб или и двата бели дроба.

По правило се причинява от бактерии, вируси или гъбички. В резултат на инфекцията порестата структура на белите дробове се изпълва с течно съдържание (слуз). Това води до временно „изключване“ на засегнатата част от газообменните процеси и е причина за задух. Другите най-често срещани симптоми на пневмония са кашлица, треска и болка в гърдите.

Пневмонията може да варира от лека до тежка и е особено опасна за малки деца, възрастни хора и хора с отслабена имунна система, като тези със СПИН. Диагнозата обикновено се поставя въз основа на обективен преглед, рентгенография на гръдния кош и лабораторни изследвания.

Въпреки че пневмонията може да бъде вирусна, лечението в по-голямата част от случаите включва един или два антибиотика, тъй като те намаляват смъртността.

Останалата част от лечението е симптоматично и помага за облекчаване на симптомите. За предотвратяване на определени видове пневмония при рискови пациенти (деца, възрастни хора, хора с имунен дефицит) има ваксини (пневмококови ваксини), освен това ваксините срещу грип и коронавирус спомагат за намаляване на риска от пневмония от тези инфекции.

Навременната консултация с лекар и започването на лечение в наши дни правят пневмонията като цяло безвредно заболяване.

боледуване вирус

снимка
Shutterstock/Fotodom.ru

Нека обясним причините за най-честите симптоми на пневмония:

Кашлицата, особено болезнената такава, често показва пневмония. Както бе споменато по-горе, инфекцията с пневмония причинява натрупване на слуз в малките дихателни пътища, което дразни рецепторите за кашлица.

Повишаването на телесната температура възниква, защото в отговор на инфекцията имунната система на тялото освобождава химикали, наречени пирогени, които увеличават производството на топлина от тялото. Това, от една страна, нарушава жизнената активност на патогените, тъй като техните протеини са стабилни при определена температура, а от друга страна, допълнително стимулира имунния отговор.

Задухът или усещането за липса на въздух възникват поради факта, че слузта „запушва“ малките дихателни торбички в белите дробове и пречи на процесите на газообмен.

Болката в гърдите обикновено се причинява от възпаление на плеврата, тънката мембрана около белия дроб. Понякога такова възпаление може да бъде много тежко и се нарича „плеврит“. Често е придружено от висока температура и болка в гърдите, която се влошава при кашлица.

Умората се причинява от имунния отговор на организма срещу инфекция, който изразходва енергия, което може да доведе до умора и чувство на слабост. В допълнение, веществата, отделяни от микробите, могат сами да причинят неразположение, главоболие и чувство на слабост.

Изпотяването и втрисането са нормални реакции, дължащи се на колебания в телесната температура.

снимка бял дроб

снимка
Shutterstock/Fotodom.ru

Успоредно с научно-техническия прогрес еволюират и самите заболявания, така че техните картини могат да се различават от тези, описани в зората на клиничната медицина през 19 век. Същото важи и за пневмониите, тяхното протичане днес може да бъде леко или нетипично. По този начин високата температура (треската) не винаги може да придружава възпаление на белите дробове поради няколко причини:

  • Самата пневмония често може да бъде лека поради факта, че патогенът, който я е причинил, сам по себе си е „лек“. В същото време, с универсалната наличност на медицинска помощ, пневмонията, по един или друг начин, се открива по-често и следователно не води до пренебрегване на състоянието, което вече улеснява хода на заболяването.
  • При пациенти с хронични заболявания (захарен диабет, системни заболявания) силата на имунния отговор може да не е изразена или приеманите лекарства могат да намалят тази сила.
  • Приемът на антибиотик навреме помага за облекчаване или предотвратяване на треска.
  • Някои вирусни пневмонии протичат нетипично и изобщо не водят до повишаване на телесната температура.
  • При по-възрастните хора треската е много рядко явление по време на инфекция. В същото време повишаването на телесната температура при възрастен човек е тревожен симптом,
  • Хората с отслабена имунна система, като тези, подложени на химиотерапия или тези с ХИВ/СПИН, може да не покажат типичната трескава реакция при пневмония.
  • Приемът на лекарства за болка (като болка в гърдите поради пневмония) може да нормализира телесната ви температура.
Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?