img
Home / ЗДРАВЕ / ВНИМАНИЕ! 8 изненадващи симптома на рак, които онколозите крият от нас!

ВНИМАНИЕ! 8 изненадващи симптома на рак, които онколозите крият от нас!

/
/
/
416 Views

Тези промени в организма най-често ги възприемаме като незначителни проблеми, но зад тях може да се крие страшна болест, разбра ко4.

Ракът е болест-сюрприз. За съжаление много лош. Този същият, за който обикновено казват – кой можеше да си помисли дори… Точно това обаче се случи с мой приятел и колега от телевизията, пише журналистът Андрей Зиборов от здравния портал Медпулс. След печалния случай той е съставил списък с 8 наистина изненадващи симптоми на рак.

Ето разказът му:

Миналата пролет бяхме командировка в Пенза. Данила, който е тв оператор, който мъкне 20-килограмова камери и прочее оборудване, се оплака, че го наболява рамото. Тогава това ни се стори в реда на нещата – нищо чудно, щом мъкне толкова тежести всеки ден. Болката ту се появяваше, ту изчезваше и не пречеше на Данила да работи.

През лятото се случи отново да бъда в командировка заедно с Данила. Сега вече непременно трябваше да се отбиваме в аптека. Без силни болкоуспокояващи той вече не можеше да работи. От доста време планирал да отиде на преглед, но така и не успял. И продължаваше да се бъхти, превъзмогвайки болката.

Последният път се срещнахме случайно в тв центъра в Москва. Данила сякаш се беше преродил – никакви болки. И не пропусна да се похвали: „Приятели ме свързаха с уникален масажист, който обработва актьорите от Болшой театър и сега съм като нов”. Само след седмица обаче краката на Данила отказаха и чак тогава той потърси лекарска помощ.

Оказа се рак последен стадий, неоперабелен. Естествено го отправиха веднага на химиотерапия. Но твърде късно. Отслабнал наполовина, Данила почина няколко дни след Нова година. Без баща остана 7-годишно момченце. Туморът, който уби Данила, беше се развивал по-малко от година. Казват, че ракът се прокрадва незабелязано. Да, това е действително така. Голяма работа, че те е заболяло рамото. Не е за първи път. Но съгласете се, че сигнали е имало и то достатъчно ярки. И такива има не са само за конкретния случай, посочва журналистът.

Кои са осемте предвестника на тази страшна болест?

1. Болки в гърба

Обикновените болки в гърба възникват най-често заради една причина: непривични физически натоварвания. Косили сте трева на вилата, например. Или сте решили да си поправите фигурата и сте изпълнили няколко силови упражнения. Но, ако болката възниква сякаш отникъде, не отшумява дълго и не изчезва след приема на обикновени обезболяващи, това е повод да се обърнем за помощ към лекар. Необходимо е спешно да се направи рентгенограма. Болката, която сякаш опасва, може да сочи проблеми с панкреаса, включително и рак. Ако болката е в горната част на гърба – рак на белия дроб. В долната част на гърба – рак на простатата при мъжете.

2. Кашлица и задъхване

Причината за задъхването обикновено започват да търсят в проблеми със сърцето, особено, ако човек пуши. На кашлицата изобщо не обръщат внимание като смятат, че причината са същите тези цигари. Но има един много важен момент. Продължителна и редовна кашлица без простуда е много опасен симптом за рак на белия дроб. Задължително трябва да се направи поне флуорография.

3. Странни нокти

Промените в цвета и формата на ноктите могат на показват едновременно на няколко вида от страшната болест. Ако ноктите изведнъж са загубили привичния си блясък и са станали бледни, то скоро предстоят проблеми с черния дроб. Странни тъмни ивици или точки под ноктите понякога сигнализират за бъдещ меланом, рак на кожата. А ако върховете на пръстите са станали по-дебели и ноктите са изменили формата си – възможен е рак на белия дроб.

4. Повишена температура

В здравия организъм температурата, както знаят и децата, трябва да бъде 36,6 градуса. Ако тя е подскочила над 37 и, най-важното, задържа се така повече от 2 седмици, никак няма да е излишно да си направите анализ на кръвта. Има опасност, че злокачествени клетки са се появили в лимфната система.

5. Загуба на тегло

Естественото отслабване може да стане в два случая. При силни физически натоварвания и диети. Или при продължително емоционално и психическо напрежение – например при уволнение и започване работа на ново място. Невъзможно е просто да се лежи на дивана и да се отслабва. Когато това става, а и е съпроводено от пристъпи на гняв или апатия, то вероятно е започнала атака на злокачествени клетки срещу белия дроб и щитовидната жлеза.

6. Внезапна умора

Стабилното понижаване на работоспособността, постоянната умора, а също така и продължително лошо настроение – също са сигнал. Слабостта свидетелства, че в организма започват да се стават някакви негативни промени. В някои случаи това се оказва предвестник на рак на стомаха или на дебелото черво.

7. Промени по кожата

Бенки, лунички, брадавици не трябва постоянно да си променят цвета, размера и формата. Това започва да става при появата на меланом. За рак на кожата могат да свидетелстват внезапното потъмнаване, пожълтяване и зачервяване на участък от кожата.

8. Кървене на венците

Разбира се, ако не посещавате зъболекар редовно, венците рано или късно започват да кървят и да болят. Но когато по венците започват да се появяват синкави петна пастата за зъби вече не помага. Тогава е необходимо да посетите не само стоматологията, но и да дадете кръв за изследване. Това кървене е един от признаците на левкемията(рак на кръвта).

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!