Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Всеки трябва да знае за него! Ген. Тодор Нейков – един от най-големите герои на България!
Всеки трябва да знае за него! Ген. Тодор Нейков - един от най-големите герои на България!

Всеки трябва да знае за него! Ген. Тодор Нейков – един от най-големите герои на България!

Е, ако беше роден американец минимум цял град щеше да е кръстен на него в щатите, но не е. Ако беше руснак и в България би имало град на негово име, но не е. Той е Български генерал.

Това е генерал-майор Тодор Нейков родом от град Чирпан. Един от най-талантливите български пълководци. Участник в двете балкански войни и Първата световна война.

Ръководи 33-ти Свищовски пехотен полк по време на Първата световна война. Това е единственият български полк, който никога не е губил сражение!

Полковник тогава Тодор Нейков е един от хората с най-голяма заслуга за победата при Дойран. Да! Именно благодарение на 33-ти Свищовски полк България постига най-голямата си военна победа, в цялата си история! Свищовци командвани от чирпанлията Тодор Нейков помитат армията на Великобритания!

Разбира се днес, никой в Чирпан не е чувал за този велик българин!

Малцина са тези в държавата, които знаят нещо за него! Просто поредният забравен и затрит велик човек! Негов паметник няма да видите никъде! Срамно е, но не е изненадващо! Да, покрит в мракът на историята стой, може би най-блестящият ни тактик!

Поклон пред генерал-майор Тодор Нейков – Ние помним, ние не забравяме!

Твоят коментар

About Admin Ko4

Какво мислите?