Home » ЗА ДАМИТЕ » Вълшебен кекс без яйца и капка мляко: Рецепта директно от известен сладкар, вкусът е невероятен!
Vylsheben keks bez qica i kapka mlqko

Вълшебен кекс без яйца и капка мляко: Рецепта директно от известен сладкар, вкусът е невероятен!

Знаете ли, че може да приготвите перфектно пухкав и много вкусен кекс без яйца и мляко?  При това рецептата идва директно от известен сладкар, а вкусът е невероятен!

Заслужава си да опитате – хем е евтино, хем бързо, хем няма разлика с „оригинала“. И още – приготвеният така кекс остава много мек и пухкав дни след приготвянето му.

Рецептата взех от сладкар, който приготвя и сладкиши без лактоза.

Кексът без мляко и яйца  е по-лесно смилаем и може да е подходящ за хора с храносмилателни проблеми. Освен това има по-ниско съдържание на холестерол и мазнини от кекс с мляко и яйца.

Вкус: Кекс без мляко и яйца може да има по-мек и лек вкус от този с мляко и яйца. Можете да повлияете на вкуса с различни съставки, като плодове, ядки или шоколад.

кекс без яйца и мляко

Пухкав кекс без яйца и мляко

Имаме нужда от:

За бялата част:

  • 200 g брашно
  • 220 мл гореща вода
  • 150 g кристална захар
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 1 чаена лъжичка ванилова есенция
  • 60 мл олио

За тъмната част:

  • 30 г какао
  • 150 g захар
  • 180 g брашно
  • 240 мл гореща вода
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • Щипка сол
  • 1 чаена лъжичка ванилова есенция
  • 60 мл олио

По избор:

  • Пудра захар за поръсване
  • стафиди
  • Ядки
  • Шоколадова глазура за заливане

Приготвяне:

За светлото тесто смесете горещата вода с олиото, есенцията и разбъркайте. Добавете останалите насипни съставки към брашното и разбъркайте. Смесват се в течната маса и се разбъркват до еднородна смес.

Кексът се реди в силиконова или намаслена и поръсена с брашно форма.

При тъмната част процедираме по същия начин, само че в сухата смес се добавя и какаото. Изсипете тъмната смес върху светлата и разбъркайте с дървена клечица, за да се „нашари“ кексът.

Пече се на 180 градуса около 40 минути. Украсете готовия кекс с шоколадова глазура.

Проста шоколадова глазура за кекс

Имаме нужда от:

  • 100 г черен шоколад
  • 50 г краве масло
  • 2 лъжици захар

Приготвяне:

Начупете шоколада и маслото на малки парченца. Слагат се в тенджера и се разтопяват на слаб огън при непрекъснато бъркане.

Добавете захарта и разбъркайте докато се разтвори. Оставете глазурата леко да се охлади и след това я залейте с нея готовия кекс.

Желаем ви добър апетит! 🙂

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?