Home » ЗА ДАМИТЕ » В кухнята с Юнона
В кухнята с Юнона
В кухнята с Юнона

В кухнята с Юнона

Юнона е попфолк певица от каталога на „Пайнер“. Истинското й име е Нели Владева, но се обръщат към нея все повече с артистичния й псевдоним. Родена е на 3 март 1983 г. в гр. Казанлък. Завършва музикално училище в родния си град. Започва певческата си кариера с видеоклипа „Време е“ през 2007 г. Феновете сочат клиповете й за едни от най-добрите в бранша. А ето какви рецепти приготвя тя в свободното си време.

В кухнята с Юнона

Ципура със зеленчуков сос
Продукти:
2 ципури
1/2 целина
1 червена чушка
1 зелена чушка
1/2 алабаш
2 лук
1 л вода
1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:
Зеленчуците се нарязват на ситно и се слагат в тенджера с вода (1 л). Слагат се на котлона и щом заврат се добавят ципурите (2 бр.). Варят се около 7-8 минути, след което се изваждат. Зеленчуковият бульон се оставя да ври още 20-30 минути, за да се сгъсти. Пасира се и се оставя на котлона за още 5-10 минути, след което се добавя брашното (1 с.л.) и се бърка за 2-3 минути до получаване на гъст сос.

В кухнята с Юнона

Макаронена салата с кренвирши
Продукти:
400 г фузили триколоре
4 кренвирши
200 г кисели краставички
100 г грах
100 г царевица
200 г майонеза
50 мл. сметана
2 с.л. зехтин
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Пастата (400 г) се сварява в подсолена вода според указанията на опаковката. През това време замразените грах (100 г) и царевица (100 г) се размразяват и се задушават в малко зехтин (2 с.л.) в дълбок тиган. В случай, че се използват консервирани грах и царевица, задушаване не е необходимо, нужно е единствено продуктите да се отцедят от консервата много старателно. Киселите краставички (200 г) и кренвиршите (4 бр.) се нарязват на ситни кубчета и заедно с граха и царевицата се добавят към сварените и отцедени от водата макарони. Салатата се овкусява с майонеза (200 г), сметана за готвене (50 мл.), черен пипер и сол.

В кухнята с Юнона

Гювеч в гърне с месо
Продукти:
250 г телешко месо
3 глави лук
2 домата
3 чушки сиврия
1 ч.ч. вода
сол
магданоз

Начин на приготвяне:
Телешкото месо, нарязано на средни парчета, и предварително сварено, се нарежда на дъното на глинен гювеч. Върху него се нарежда лукът, нарязан на едро. След това се слагат чушките, нарязани на ситно. Най-отгоре се слагат доматите, нарязани на кръгчета. Поръсва се със сол и ситно нарязан магданоз. Залива се с вода. Захлупва се с капак и се пече на фурна 2 часа на среден огън.

В кухнята с Юнона

Постни кокосови сладки
Продукти:
1 кокосов орех
20 фурми
100 г сурови бадеми
1 опак. кокосови стърготини

Начин на приготвяне:
Фурмите се накисват за половин час в гореща вода до омекване.
За да се разчупи кокосовият орех, трябва да се пробият с нож две от трите черни точици, за да изтече млякото (има кокосово мляко само ако е пресен). Може да загрее фурната и за десетина минути да се остави кокосовият орех, докато твърдата черупка се разпука. Месестата част се обелва от кафявата люспа с нож и се нарязва на кубчета, които се смилат в кухненски робот.

Отделно се смилат суровите бадеми и полученото бадемово брашно се разбърква с кокоса. Омекналите фурми се отделят от костилките и се разбиват с пасатор или кухненски робот. Добавят се към останалата смес и се омесват с ръце. Ако кокосът не е пресен, може да се наложи да се добави малко течност, за да не бъде прекалено сухо тестото. Може да се добави есенция от ром или лъжица кокосов ром „Малибу”. (Ако се спазват стриктно постите, не бива да се добавя алкохол в рецептата.) Оформят се дребни топчета с големината на орех и се овалват в кокосови стърготини за завършек.

Фурмите са достатъчни, за да придадат сладост, без да е необходимо добавяне на захар. Тези сладки са чудесни за коледните пости и отговарят на принципите на суровоядството.

В кухнята с Юнона

Коктейл „Ямайски залез“
Продукти:
30 мл. ром Captain Morgan
15 мл. тъмен ром
50 мл. портокалов сок
50 мл. сок от ананас
25 мл. сладко-кисел микс

Начин на приготвяне:
В шейкър с лед се смесват двата вида ром – Captain Morgan (30 мл.) и тъмният (15 мл.), портокаловият сок (50 мл.), сокът от ананас (50 мл.) и сладко-киселият микс (25 мл.). Питието се сервира в изстудена коктейлна чаша, пълна с лед.

Подготви Красимир КРАСИМИРОВ

Източник: jenata.blitz.bg

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?