Новините на фокус
Home » СВЯТ » В разгара на сезона: На Тасос излиза и по-евтино от родното Черноморие-Ето цените!
В разгара на сезона: На Тасос излиза и по-евтино от родното Черноморие-Ето цените!

В разгара на сезона: На Тасос излиза и по-евтино от родното Черноморие-Ето цените!

Истината е, че българските туристи предпочитат Турция и Гърция за летните си ваканции. И не, не се плашат, че водата по Черноморието е мръсна.

Напротив, всички са наясно, че е чиста. Другаде е „ключът от бараката“. Просто комшиите предлагат по-качествени продукти в чиниите, по-вежливи са, плажовете им са по-чисти, по-евтини, не те „дерат“ за всичко и така почивката се превръща наистина в такава.

Пример е една от най-посещаваните дестинации от българина в Гърция – остров Тасос. Местенце, което е притегателна сила за много хора, които не искат и да чуят за другаде, щом веднъж се потопят в атмосферата му, вкусят от благата му и усетят гостоприемството на местните.

Такъв е случаят с няколко бг семейства, които за пореден сезон не се колебаят да отседнат именно на Тасос. Те наемат къща, находяща на 100 метра от плажа. Оборудвана с всичко необходимо, така че хората да могат да изкарват времето си вътре – да готвят на нови уреди, да пускат децата да играят в двора, да се наслаждават на свободното си време, пише novinite.bg.

Още с настаняването приятните емоции стартират, защото цената на нощувка за семейство с дете е 65 евро. Подобни могат да се намерят и в България, но условията и удобствата със сигурност няма да са 4 или 5 звездни, каквито са във въпросната къща на Тасос.

Близкият плаж – Platana beach, блести от чистота и е невъзможно да се видят фасове и всевъзможни боклуци, които са „екстра“ по родното Черноморие. Не е сложно да се поддържа – глобите са солени, а хората спазват правилата.

Шезлонгите и чадърите на брега на морето нa Platana beach са безплатни. И няма изискване за консумация, каквато е често срещана в други гръцки курорти.

Ресторантите и капанчетата в Тасос са истински оазиси на удоволствието – и ето защо: Със сметка от 180 евро 15-16 души (8 възрастни + 8 деца в случая) се хранят и пият обилно. Салати, предястия, основни, морски дарове – накрая от заведението задължително носят като комплимент десерти, домашното узо или гръцката ракия също не се заплащат.

Гръцката салата струва 7 евро, но е за отбелязване, че с нея се наяждат двама или трима. Порциите са солидни, а продуктите – пресни. Дзадзикито, с което върви узото, е на цена от 3,5 евро. Сувлакита, рибени супи, различни видове сирена, морски дарове, пълнени патладжани, стекове. Всичко това в диапазона от 180 до 200 евро за тайфата от 16 човека. Сами можете да сметнете какво значи това.

Завръщайки се на плажа следобед е нормално да ви се припие кафе, фреш или нещо освежително. Коктейлите вървят по 9 евро – Мохито, Куба Либре, Маргарита или Текила Сънрайс. Цена, която не е малка, но същите популярни коктейли в Созопол са между 22 и 30 лева. Фрапето на плажа в Тасос е 3,5 евро, Лате Макиато е 4,5, а фрешовете са по 5.

Трябва да се каже, че дори обикновено гръцко кафе се сервира по начин, който кара клиента да се усмихне, носи му настроение.

Плажовете в Тасос предлагат различни морски атракции, а на сянка зад първа линия има оборудвани игрища за плажен волей, футбол или площадки за федербал или други игри. В България също това вече е стандарт, но не навсякъде.

Вечер кръчмите в Тасос са пълни, а положението с цените е аналогично със сядането на заведение на обед. За любителите на пенливата течност бутилка бира Митос е 4 евро. 10 лева е Загорката на повечето места по Южното Черноморие – от села и паланки – от Черноморец, през Китен и Приморско, до Лозенец, Царево, до Ахтопол.

Тъй като Тасос е остров е добре да се има предвид, че дотам най-често се стига с ферибот. Цените за него са повече от символични – 3 евро за дете, 5 за възрастен и 25 за кола.

Българското море също е страхотно и има много хотелиери, ресторантьори и персонал, който дава услуга на топ ниво. Но се губи в масата от фолк-манталитет и печалбарство. Крайният извод е, че човешкият фактор е най-важен, а когато в съседна Гърция получиш и поносима цена, то изборът е ясен. Поне засега!

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?