Горещи новини

В това племе жените са красиви като богини: те никога не се къпят, а кожата им ухае прекрасно и е мека като коприна.

V tova pleme jenite sa krasivi kato bogini

Племето, в което живеят най-красивите хора на света, има специални обичаи и ритуали, които ги правят специални.

Години наред древно племе от полуномадски пастири, известно като Химба, привлича фотографи към пустия северозапад на Намибия. В резултат на това поразителният образ на химба – ако не и името им – стана известен далеч отвъд отдалечения, безмилостен регион Кунене, където те живеят и водят на паша своя добитък.

Жените от племето Химба се грижат за красотата си по много необичаен начин.

Те събират съставките за своите ритуали директно от природата. Най-известният дневен крем на тези интересни жени е otize, червена паста, създадена чрез смесване на животинска мазнина и охра пигмент.

жени химба

Снимка: tocka.com.mk

Те покриват кожата и косата си с тази смес, за да се предпазят от суровия пустинен климат и да подобрят красотата си. Кремът също ги предпазва от насекоми, а понякога добавят ароматна смола към пастата, за да привлекат мъжете с „очарователния аромат на природата“. Преди всичко тази козметична практика символизира наситения червен цвят на земята и кръвта – основната същност на живота на тази общност, която е и идеалът за красота в тяхното общество.

Необичаен закон забранява на жените да се къпят

Въпреки че живеят в хармония, съществуват дълбоки различия между мъжете и жените. През цялата история най-големият проблем на най-фотографираното племе Химба в Намибия е сушата, която се отразява на ежедневието им. Водата била изключително ценна, затова те установили закон, според който само мъже можели да използват вода за хигиенни цели. За да поддържат хигиената, жените всеки ден си правят „димна баня“.

Тлеещи въглени се поставят в малък съд с билки и се изчаква плътният дим да излезе през стените на съда. Когато димът се издига, жените се навеждат над купата и чакат капките пот да започнат да се стичат по телата им. Те често се увиват в дебело одеяло и чакат да се изпотят добре. Мисионери, които са излизали с тези „специални дами“, казват, че кожата им ухае наистина добре.

жена от племето химба

Снимка: tocka.com.mk

Най-красивото африканско племе

Именно този народ се смята за най-красивото африканско племе. По традиция и мъжете, и жените ходят без горнища, носят поли от животински кожи в различни цветове, а възрастните жени носят прости кожени роби и кожени чорапи, за да предпазят краката си от ухапвания от отровни животни.

мъже и жени химба

Снимка: tocka.com.mk

Въпреки че постоянно са заплашени от напора на цивилизацията, включително им е предложено изграждането на водноелектрически централи, много членове на Химба водят традиционен начин на живот, който остава непроменен от поколения, оцелели през войни и суши.

Химба са отворени за чужденци, които идват да станат свидетели на техния начин на живот, но в замяна те искат дарение от посетителите – в този случай царевица, кафе, чай, олио и дарение от 25 долара.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "В това племе жените са красиви като богини: те никога не се къпят, а кожата им ухае прекрасно и е мека като коприна."

Какво мислите?