img
Home / БЪЛГАРИЯ / Гняв на пазарите, продавачите бесни, купувачите изненадани

Гняв на пазарите, продавачите бесни, купувачите изненадани

/
/
/
49 Views

В покруса и паника са търговците на пазарите в Пловдив навръх Цветница, научи КОЧ.

Издадената късно вчера заповед на здравния министър Кирил Ананиев тържищата да не работят днес е изненада за повечето продавачи.

На пазара „Хоризонт“ в Кючук Париж стоката е покрита с брезенти, докато дойдат колите да я извозят. В най-голям шок и отчаяние обаче са цветарите.

„Преди един час дойдоха полицаи да ни предупредят да затваряме, а ние очаквахме днес да продадем по-голямата част от цветята“, коментира пред „Марица“ Любомир Гърков. Той е приготвил към сто саксии, а също така десетки букети, защото днес е един от най-благодатните дни за продажба на цветя.

Това, че утре сергиите може да работят не го утешава изобщо.

„Днес е Цветница, днес се пазаруват цветя, а на кой да ги продадем утре, когато ни разрешиха да работим три дни“, ядосва се търговецът.

Продавачите на зеленчуци, плодове и цветя са възмутени, че решението за затваряне на пазарите на Цветница е взето в последния момент, когато те вече са били заредили стока.

„Това са стотици левове, които ние губим, а с тях си изхранваме семействата“, каза Иво Христакиев, който продава зарзават.

Хората, които все още не са разбрали, че пазарите не работят днес, пък учудено обикалят малкото тържище и също недоумяват защо мярката не е оповестена предварително, за да могат да си напазаруват още в събота.

Подобна е ситуацията и на останалите пазари в Пловдив, където много от търговците са разбрали едва днес, че няма да могат да работят.

Полиция блокира тази сутрин и борсата в Първенец, което довело до скандали с търговците, които опонирали, че заповедта важи само за пазарите.

„Връчвам заповедите за затваряне на всички общински тържища и с полиция ще проверяваме дали тя се изпълнява“, обясни пред „Марица“ шефът на ОП „Общински пазари“ Запрян Тодоров.

В същото време магазините за цветя продължават да работят, защото от кризисния щаб смятат, че там има как да се спазва дистанция и ограничителния режим за достъп.

Всички хора по улиците в Пловдив са се съобразили с новата заповед задължително да се носят маски, видя екипът ни. Засега няма и голямо оживление заради празника дори пред църквите.

марица

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook