img
Home / ЗДРАВЕ / Голяма опасност надвисна над България! Жена от Бургаско е болна от страшен вирус – убиец

Голяма опасност надвисна над България! Жена от Бургаско е болна от страшен вирус – убиец

/
/
/
938 Views

Служители от Областната дирекция по безопасност на храните и РЗИ са предприели извънредни мерки за дезинфекция и дезинскеция на кв. Миньор в с. Атия. Това е станало днес, след като Община Бургас официално обяви резултати от лабораторни анализи на кръв от 6 мъртви щъркела. Птиците са били намерени именно в кв. Миньор в с. Атия и са били предадени за изследване.

За 2 от пробите със сигурност можем да кажем, че са положителни за болестта западнонилска треска, заяви директорът на ОДБХ д-р Георги Митев, цитиран от Флагман. Той отказа коментар защо се е наложило негови служители в специално облекло да предприемат дезинфекцията и дезинсекцията в Атия.

Засега остава загадка дали птиците са заразени от комари, които са основен преносител на инфекцията, предизвикваща възпаление на мозъка, водещо до симптоми на менингит и енцефалит.

В инфекциозно отделение на УМБАЛ-Бургас, при изключителни мерки за безопасност, е настанена възрастна жена от с. Извор, общ. Созопол. Категорично е установено, че е болна от западнонилска треска. Властите отказват повече информация. Единственото сигурно дотук е, че инфекцията поваля предимно възрастни хора и че смъртността е едва 10%, при условие, че се постави диагнозата на време.

От западнонилска треска боледуват освен птици и хора, още коне, кучета и котки.

От страна на Община Бургас са взети всички мерки, които са по възможностите на съвременното здравеопазване, казаха от Пресцентъра.

Очаква се Община Созопол да проведе по-мащабна операция по дезинфекция и дезинсекция на своя територия. Село Извор е именно в обсега на община Созопол, намира се на 3 км по въздух от морето и е съвсем логично до там да стигне заразен комар.

Със сигурност щъркелите са си наши български, не са били от гнезда в Атия. Към този момент прелетните птици се събират именно в нашия район, тъй като тук минава Виа Понтика за Африка.

В същото време стана ясно и че е потвърден първи случай на африканска чума по прасетата у нас. Резултатът от взетите проби в провадийското село Тутраканци е положителен, стана ясно на пресконференция на Областната администрация във Варна. Преди няколко дни в къща в Тутраканци умират три прасета – две майки и едно мъжко. От кметството веднага подават сигнал в Здравната служба.

В момента е наложена временна забрана за придвижване и транспорт на свине и продукти от свински произход в трикилометрова зона от района. Полицията проверява всички влизащи и излизащи от селото автомобили.

 
Източник: БЛИЦ

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook