Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Горан Благоев побесня срещу „Войната на буквите“: Срам за предците ни
Горан Благоев побесня срещу „Войната на буквите“: Срам за предците ни

Горан Благоев побесня срещу „Войната на буквите“: Срам за предците ни

Журналистът, историк и политик Горан Благоев написа гневен пост срещу начина, по който е представен българския цар и светец Петър, синът на Симеон Велики във „Войната на буквите“.

Експертът по българското православно християнство не пести критики към сериала на БНТ, телевизията, в която работи дълги години.

„Св. Петър, цар Български – не оня олигавения, омаскарения, превърнат в гротеска от „Войната на буквите“, а онзи, който остава в историята ни като мъдър, просветен и не по-малко велик владетел от баща си“, това пише Благоев на стената си във Фейсбук.

Той припомня някои от големите успехи на Симеоновия син, между които на първо място е 30-годишния мир на България с южната й съседка.

„Когато отива за брачната церемония в Константинопол императорът Роман I Лакапин изпраща своя сват да посрещне българския владетел далеч извън столицата. Това е все едно днес български президент да тръгне на официална визита в САЩ и американският президент да изпрати държавния си секретар в Европа, за  да посрещне госта“, това заявява Горна Благоев.

Журналистът констатира с тъга, че „Войната на буквите“ е просто поредното българско историческо произведение, което омаловажава огромната роля на цар Петър в историята ни и това, че той е най-дълго управлявалия наш средновековен владетел.

Гневът на Горан Благоев от образа на цар Петър в сериала на БНТ е толкова голям, че атакува не само авторите на филма, а обвинява българите като цяло, че не познава добре историята си, а също, че се почита повече нови руски светци, отколкото нашите светии.

Ето какво казва той по този въпрос:

„Петър е първият български владетел, който легитимно носи титлата „цар“. Няма бляскави победи като баща си Симеон и затова и остава твърде подценен в историята ни. А неправилно. Негови икони почти няма, стенописи – тук-там. И църква на негово име не сме построили, нищо че е канонизиран за светец.

За разлика от него, обаче, през последните години масово се строят параклиси и църкви на новоканонизирани руски светци. И това става с благословията на БПЦ, на която някога цар Петър осигурява патриаршеско достойнство!

Повсеместният манталитет на българите е като на крепостни руски селяни и заслужават точно такава съдба. Язък че сме имали владетели като св. Петър, цар Български. Ние сме срам за делата и наследството, което ни е завещал.“

кадри Фейсбук/Горан Благоев, БНТ

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

About Цветан Славчев

Какво мислите?

Ko4.bg във Facebook