img
Home / ЗА МЪЖЕТЕ / Гореща вана при мъжете гори повече калории от карането на колело

Гореща вана при мъжете гори повече калории от карането на колело

/
/
/
695 Views

Стоенето в гореща вана може да изгори много повече калории при мъжете в сравнение с 30-минутна разходка с колело. Това показват резултатите от проучване, проведено в Националния център по спорт и лечебна физкултура на Университета Лъфбъроу, Англия.

Според учените, мъжете, които прекарват няколко часа във вана с температура на водата от 40 градуса, могат да изгорят около 130 калории.

Общо 14 мъже са участвали в изследването. Те първо са накарани да карат колело един час, след което да стоят за същото време в гореща вана – 40 градуса на водата. Техните данни показват, че по време на първата активност се горят доста калории, но релаксиращата вана има много по-добър ефект– минус 130 калории, тъй като температурата на тялото във водата рязко скача.

Експериментът има за цел и да установи как горещата вана се отразява върху кръвната захар на мъжете, която играе важна роля в метаболизма. Нивата са записвани преди и след релаксиращата процедура. Оказва се, че общата глюкоза в кръвта на представителите на силния пол, които карат колело и после се потапят във вана, както и на тези, които само движат педалите, е почти една и съща. Но когато мъжете взимат вана след упражненията, имат с 10% по-ниска глюкоза в кръвта.

Междувременно учени от Финландия откриват, че мъжете, които редовно ходят на сауна, са с по-малък риск от удар и други сърдечни проблеми. А според друго независимо проучване – на Университета в Орегон, по-горещите бани намаляват високото кръвно налягане.
Източник: tialoto.bg

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook