Home » БЪЛГАРИЯ » Гръмна нов скандал с министър Горанов, свързан с ипотечен кредит от 305 000 лв.!
Гръмна нов скандал с министър Горанов

Гръмна нов скандал с министър Горанов, свързан с ипотечен кредит от 305 000 лв.!

Скандалът около апартаментите на Владислав Горанов стигна и до Банка ДСК. Причината е, че в имотния регистър са вписани две ипотеки, които е направил именно в тази банка, научи КОЧ.

Втората от тях е за 305 000 лв,писа в. Сега преди дни. За да бъде отпуснат подобен кредит, банките по принцип искат минимум 150 процента покритие – половин милион. А семейство Горанови – видно от имотния регистър, няма такива собствености или влогове, не би могло и да ги има при работа в държавния сектор през 2007 г. По онова време и двамата със съпругата му са чиновници, както и сега. Ничия заплата, нито двете вкупом, стигат да се покрие дори половината месечна вноска по огромната сума при сегашните, а не при двойно и тройно по-високите лихви през 2007 г.

Обичайната практика на бг банките е вноската да не надминава 30% от месечния доход. Т.е., ако вноската е поне 2500-3000 лв. като за 305 000 лв. ипотека, месечният доход следва да бъде 7500-9000 лв.

Въпреки това, семейството с деца успява не просто да се справи някак с вноските. Нещо много повече: със скоростта на светлината погасява ипотеката в размер на 25-годишните заплати на двамата, докато фотосинтезират с децата си. При това фамилията – видно от декларациите на Владислав Горанов в Сметната палата, повишава за същото време и спестяванията си с 40 000 лв. Математическо чудо!

Има едно съществено обстоятелство, което може би обяснява фокуса.

През Банка ДСК минават социалните разплащания на бюджета по времето, когато Владислав Горанов е шеф на отдела по социални разплащания във финансовото министерство, ако вярваме на официалната му биография от правителствения орган 24 часа. А тази зависимост между двете страни по сделката за такава масивна сума звучи като удивителна случайност на този фон. Особено, като имаме предвид без друго твърде сложното за реализация уравнение с много неизвестни относно погасяването на огромната ипотека!

Дали това е конфликт на интереси – банката да кредитира при удивителни условия, които са непостижими за 100% от останалите клиенти, висш чиновник, през когото, като ресорен представител на държавата, минават важни за цялостния й паричен поток средства?

„Кои сте вие, че да питате”, отговори на въпроса на екипа ни с въпрос.

Източник: 19мин

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?