img

Двама предприемчиви българи наследиха запустяла земя, която превърнаха в печелившо предприятие

/
/
/
445 Views

Собствена марка натурални сокове направиха двама братя. Великотърновците Ради и Венелин Хаджирадеви наследили непотребни наглед земи в Мерданя, от които вече берат плодовете на своя труд в буквален и преносен смисъл.

Ябълковите им сокове в момента са абсолютен хит в града, макар да се предлагат на много малко места. Интересът е толкова голям, че вече се замислят за експорт и разширяване на производството. Всичко започва преди десетина години, когато двамата братя наследяват 20 дка в Мерданя, разказва Венелин. Като мнозина други са имали перспективата да дадат земите на дедите си в местна кооперация и да получават нищожни суми от арендаторите

Ради и Венелин Хаджирадеви„Не искахме да го правим, седнахме да мислим какво да създадем от имота. Искахме да се погрижим за него, а не, като много други – да го изоставим и да чакаме по десетина лева от декар“, разказва Венелин.

Тогава той се свързва с приятел агроном от Института по овощарство в Пловдив. Експертът дал съвет да направят нещо като опитно поле, за да видят какви сортове ще се развиват най-добре в Мерданя. „Засадихме много видове, но накрая оставихме само ябълки от типа „Флорина“ и „Мелроуз“, защото имаше най-добри резултати от тях“, обобщава още Венелин. Така постепенно цялата наследствена земя била засадена с овошки, от които вече берат първите количества. Миналогодишната реколта отишла изцяло за пазара, но имали и доста плодове с качество, различно от екстра, които им останали. Така решили да инвестират 4 хил. евро в словенска машина за сокове и система за пастьоризация, за да приготвят сами натурални сокове от ябълки. Идея за това им дал шефът на оръжейния завод „Аркус“ – Банко Банков.

„С брат ми преди сме се занимавали и с безалкохолни напитки и имахме цехче в Драгижево, което не работи. Там инсталирахме малкото си производство. Работим двамата. Сами си проектирахме опаковката и вече правим сокове, които се харесват на хората. Вече има доста хора, които идват да се учат от нас.

Един колега от Драганово имаше над 100 дка праскови, но не му вървят и решил да засажда ябълки и да прави сокове и сайдери“, обобщава великотърновецът.

Като за начало двамата братя предлагат собствените си натурални сокове в няколко супермаркета, които държат в града. Виждат обаче, че продуктът се харчи добре, и вече кроят планове за закупуване на нови градини, от които да правят сокове, и то не само от ябълки. Хаджирадеви показват нагледно как с предприемчивост и труд наследствени ниви могат да носят добри доходи на всеки, когото не го мързи да работи. Подобни примери пък дават надежди за развитие на родното земеделие

Източник: Борба

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!