Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Деница Сачева: Предлагаме 15% увеличение на пенсиите и добавката от 60 лева да е до края на годината
Деница Сачева: Предлагаме 15% увеличение на пенсиите и добавката от 60 лева да е до края на годината

Деница Сачева: Предлагаме 15% увеличение на пенсиите и добавката от 60 лева да е до края на годината

ПГ на ГЕРБ внесе предложения в Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване, с което ние предлагаме 15% увеличение на пенсиите. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ Деница Сачева.

Тя заяви, че освен това от ПГ на ГЕРБ предлагат и добавката от 60 лева да остане до края на годината, както и че настояват добавките до края на годината да се трансформират в социална помощ за най-уязвимите пенсионери и това да стане от 1 януари 2023 година.

„Предлагаме минималният размер на пенсията да бъде 430 лева, така че да има съпоставими темпове на нарастване на останалите пенсии от трудова дейност“, съобщи Сачева.

„Предлагаме предложените промени за 1 октомври да отпаднат, защото те не са добре обмислени, не са съгласувани и не са получили широко обществено обсъждане със заинтересованите страни“, подчерта тя. Предложението в крайна сметка възлиза на над 1,3 милиарда лева за тази година, но според Сачева „за следващите години ще излезе с 2 милиарда по-малко“.

Според нея, министърът на финансите Асен Василев за пореден път се е опитал в своето „емоционално изказване“ да направи внушение за това „каква е била политиката на управляващите преди това правителство, и по-специално, за пореден път се опита да внуши, че ние сме против това да се увеличават пенсиите“.

„В рамките на управлението на господин Борисов в периода 2017 – 2021 година средната пенсия нарасна с почти до 200 лева и добавката от 50 лева беше дадена именно по времето на управлението на г-н Борисов“, заяви Сачева и подчерта, че това, което ГЕРБ винаги са правили, е да имат предвид финансовата стабилност и финансовата устойчивост на системата. „Това, което днес тук един финансов министър твърди, че едва ли не е нещо, което ние трябва да пренебрегнем“, каза тя.

„При увеличението на пенсиите, което се предлага в момента, откъде ще се вземат средствата за 2023 и 2024 г. в размер на милиарди и за които ние нямаме все още тригодишна бюджетна прогноза“, попита Сачева финансовия министър.

Знам какво ще се каже – опорните точки за кражбите, опорките за повишените приходи, за инфлацията. Но нека бъде така добър да представи тригодишната бюджетна прогноза, за да знаем ясно дали ще се вдигат данъци, дали ще се вдигат осигуровки, или ще се взимат още заеми, за да се изплащат пенсиите, каза още тя.

Сачева определи Асен Василев като „най-емоционалният министър на финансите, който България е имала в най-новата история“.

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

About Цветан Славчев

Какво мислите?

Ko4.bg във Facebook