Home » ЗДРАВЕ » Депресия, напълняване, горещи вълни – виновник за всички е липсата на само един хормон
Депресия напълняване горещи вълни

Депресия, напълняване, горещи вълни – виновник за всички е липсата на само един хормон

Женското здраве е важна симбиоза от няколко фактора – възраст, грижа за себе си, здраве и не на последно място – хормонален баланс. Всяка дама естествено винаги иска да изглежда привлекателна и красива и съдържанието на хормони в тялото ѝ играе основна роля в този стремеж.

Един от най-важните женски хормони е естрогенът , припомня КОЧ. По принцип той се съдържа и в мъжкото тяло, но в много по-малко количество, и засяга състоянието на външния вид и здравето на мъжа само в ситуациите, когато го има в очевиден излишък.

Основното влияние на естрогена е насочено към осигуряване на плодовитостта на жените.

Естрогенът е дума, която се състои от две части: „oistros“ – неудържимо желание, страст; „genes“ – предизвикващ.

Или в буквален превод – предизвикващ страст.

С други думи казано, това е хормонът на сексуалността . Именно закръглените форми, гърдите и дори женският „кикот“ – виновник за всички тях, според лекарите, е именно този хормон.

хормон на младостта

Ето защо дефицитът на естроген се проявява естествено в:

депресия и промени в настроението;

увеличаване на теглото;

горещи вълни;

умора;

ниско самочувствие и невнимание към външния вид;

намаляване на сексуалното желание и чувствителност.

Затова той често е наричан още хормон на младостта . Докато жената се чувства като жена и привлекателна, възрастта няма значение.

Естествено, единствено на базата на горните признаци е невъзможно да се постави диагнозата „дефицит на естроген“. Както депресията, така и умората, могат да бъдат резултат от множество други заболявания. Нивото на хормоните само може да бъде определено единствено с правилния тест. Според резултатите от тестовете лекарите предписват хормонално-заместителна терапия или друго лечение. Дали обаче това е най-правилният подход – отдавна вече е потвърдено и доказано, че изкуствените хормони действат много по-трудно и имат по-силно влияние от фитоестрогените – растителните хормони.

женско здраве

Основният проблем на хормоналната терапия е, че при дългосрочен прием на изкуствени хормони в тялото, собственото тяло на жената действително спира да ги произвежда (въпреки факта, че те са в недостиг). А възстановяването на този процес след това вече е невъзможно.

Фитоестрогените, от друга страна, са много по-щадящи и по-малко агресивни.

Следователно, когато се установи по-ниско ниво на естрогени, по-добре е да се поддържа нивото им чрез консумиране на храни и билки, съдържащи въпросните растителни хормони. Между другото, това е добър начин да уравновесите нивата на хормоните след раждането, когато резкия спад в количеството на естрогена води до следродилна депресия и сериозна загуба на коса.

Има 3 вида растителни хормони с естрогенна активност: изофлавони, лигнани и куместани.

храни, съдържащи естроген

Лененото семе

Това е продукт № 1 по отношение на количеството растителни хормони (група лигнани с естрогенна активност). В допълнение към хормоналното действие, лененото семе има много други полезни свойства за женското тяло (противотуморно, почистване на тялото, антиоксидантни свойства …). Лененото семе се използва в смлян вид, заедно с голямо количество течност. Добавя се към зърнената закуска или се консумира с мед. Терапевтична (максимална) доза – 2 супени лъжици на ден. Растителният хормон лигнан се съдържа също в сусамовото и слънчогледовото семе.

Бобовите растения

Бобовите растения (зелен грах, фасул, нахут) и предимно соята съдържат изофлавони и също са вид фитоестрогени.

Но лекарите все повече предупреждават, че голямото количество соя не е добро за тялото. Освен това, според последните данни, 90% от соята е генно модифицирана. Но има един вид бобова култура, на която незаслужено не обръщаме внимание – лещата. Това е просто уникален продукт за жените: лещата съдържа максимално количество протеини за един растителен продукт; готви се само за 15-20 минути; лещата също съдържа триптофан, който се превръща в серотонин, който пък облекчава депресията.

Зърнени култури

Кафе

Проучване, проведено с жени, които консумират дневно до 500 мл кафе, показва, че 90% от изследваните имат ниво на естроген, увеличено със 70%. Обърнете внимание на това, защото именно повишеното ниво на естроген пречи на жените да намалят сантиметрите в долната част на корема и бедрата. Затова любителите на кафето, които искат да отслабнат, просто трябва да си поставят за цел №1 да спрат да пият любимата си напитка.

Кайсии

От всички плодове кайсиите имат най-високото съдържание на хормона лигнан. Можете да ги ядете пресни или сушени (сушени кайсии). Между другото, известното племе Хунза, които станаха известни със своето уникално здраве и дълголетие, имат за своя основна храна през цялата година именно кайсиите.

Този растителен хормон се съдържа също в продукти от животински произход, но в момента всички лекари се обединяват около тезата, че е нежелателно те да се използват за повишаване на нивото на хормоните. Това се дължи на факта, че съвременните източници на месо и мляко идват вече с добавка на хормони и съдържа различни химически препарати, които насърчават бързото развитие на животните.

Естрогените присъстват и в следните билки:

градински чай;

хмел;

корен от женшен;

арника;

лайка;

липа;

корен от женско биле.

Източник: За Жената

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?