Джипитата изнагляха! 10 лв. „такса компютър“ за издава на електронна рецепта

Taksa kompiutar elektronna recepta

Задължителните електронни рецепти за диабетици и за изписване на антибиотици повишиха в пъти цената на лекарския преглед за някои пациенти, които от 1 април нямат алтернатива за хартиено предписание. Причината е нова такса за електронно издаване на рецепта, която лекарите въвеждат на своя глава.

Това съобщава „Сега“, като посочва и много примери за пациенти, които са принудени да плащат повече от обичайните 2,90 лв.

Такса „компютър“ се налага даже за пациенти, които са с хронични заболявания и са освободени от потребителска такса. Такъв въпрос например има на сайта на здравната каса.

„Имам ТЕЛК и съм със заболяване, включено в списъка за освобождаване от потребителска такса. Днес отидох до личния лекар и ми казаха, че има „такса за издаване на електронна рецепта“, твърди пациент. От НЗОК отговарят, че за оказаната медицинска помощ здравноосигуреният гражданин дължи само потребителска такса от 2,90 лв. за прегледа (тя е 1 лв. за пенсионерите), освен ако не е освободен от нея.

От МЗ потвърдиха същото.

„Не е редно да има потребителска такса за издаване на електронна рецепта и подобно нещо никъде не е регламентирано“, посочиха от здравното министерство, след като им описахме случай на диабетик, чиято такса изведнъж е поскъпнала от 2,90 на 8 лв. И в този случай се оказа, че е въведена такса от 5 лв. за електронно обслужване.

В групите за взаимопомощ също има оплаквания, че лекари вече искат 10 лв. Един от тях обяснил пред пациента си, че сам е решил „административно“ да вдигне таксата, въпреки че работи със здравната каса. Някои общопрактикуващи лекари не крият тази новост в ценоразписа. В интернет например може да се открие реклама на лекар, който твърди, че електронна рецепта може да бъде издадена или подновена без посещение в кабинета, като цената на услугата е 10 лв.

От потребителска такса са освободени пациентите със заболявания, включени в специален списък към Националния рамков договор, децата до 18 години, неработещи членове на семейството, бременни и родилки до 45 дни след раждането, социално слаби, ветерани от войните и военноинвалиди, онкоболни, медицински специалисти, здравноосигурени лица, страдащи от заболявания с над 71% намалена работоспособност и други.

Проблем с неясни такси има и при бележките, с които родителите извиняват отсъствия на децата си. Личните лекари масово искат пари за тях. От МЗ първоначално обявиха, че бележката е закономерен резултат от преглед, поради което не бива да се таксува допълнително.

В крайна сметка обаче се наложи позицията на лекарите, че издаването на тази бележка е услуга, която не попада в основния пакет от медицински дейности, поемани от касата.

Източник: Факти

Твоят коментар

Be the first to comment on "Джипитата изнагляха! 10 лв. „такса компютър“ за издава на електронна рецепта"

Какво мислите?