Home » ЗДРАВЕ » Диетолози от Бостън: Тази прехвалена диета буквално убива!
Диетолози от Бостън Тази прехвалена диета буквално убива!
Диетолози от Бостън Тази прехвалена диета буквално убива!

Диетолози от Бостън: Тази прехвалена диета буквално убива!

Диетолози от Brigham and Women’s Hospital в Бостън обявиха, че една от най-популярните в момента знаменитости и спортисти диета, не само не помага на организма, а много силно увеличава шансовете за развитие на сериозни заболявания.

Като част от проучванията на чревната микрофлора и състоянието на вътрешните органи на няколко групи от хора, учените са установили, че тази диета в дългосрочен план може да доведе не само до до анорексия и заболявания на храносмилателната система, но и до много по-сериозни последствия, пише Science Alert.

Острата загуба на тегло обаче не е най-лошото нещо, което може да се случи при спазването на кетогенната нисковъглехидратна диета с високо съдържание на мазнини и умерено съдържание на протеини. Тя не само принуждава тялото да използва мазнините като основен източник на енергия, но също така „отучва“ храносмилателната система от основното ѝ задължение, което води до анорексия.

Авторите установили още, че кетогенна диета може да доведе до критични колебания в нивото на кръвната захар, което причинява развитието на сериозни заболявания, свързани с панкреаса, включително и диабет.

Учените отбелязват, че кетогенна диета е добра, ако човек се придържа към нея за кратък период от време – от две седмици до един месец. Но постоянно пребиваване в състояние на „нисковъглехидратен стрес“ организмът не е способен да понесе и просто няма да оцелее./zdrave.to

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?