Home » БЪЛГАРИЯ » Днес Ви питаме: Одобрявате ли въвеждането на зелен сертификат?
Днес Ви питаме: Одобрявате ли въвеждането на зелен сертификат?

Днес Ви питаме: Одобрявате ли въвеждането на зелен сертификат?

Сертификатът става задължителен за редица дейности на закрито от четвъртък, припомня Ко4.

Това е тема, която веднага повдигна много въпроси, относно вземането на решения по време на пандемия. Повечето от българите категорично отказват да се ваксинират, което автоматично им пречи да използват така нареченият зелен сертификат, наложен от други европейски държави.

Нека разгледаме какво точно представлява този документ:

COVID сертификатът за ваксина всъщност е европейският сертификат за завършен цикъл на ваксинация, с който всички пътуваме през последните месеци. Този сертификат е без краен срок, без значение кога е поставена втората игла.

Зелен сертификатС шестмесечен срок обаче е сертификатът, който имат хората, преболедували коронавирус. Тоест, ако някой е бил болен през март, то към днешна дата валидността вече е изтекла.

Третият вид сертификат е този, който се издава на базата на направен тест. Валидността там е различна. При PCR теста срокът на валидност е 72 часа, а при антигенен този срок е 48 часа.

Всички, изкарали коронавирус, които фигурират като потвърдени случаи с положителен резултат от PCR тест в Националния регистър за борба с COVID-19, ще имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от ТУК. Той може да бъде изтеглен от секция „Аз и моето семейство” без да е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП).

Цифровата версия може да се съхранява на мобилно устройство. Гражданите могат също така да поискат сертификата на хартиен носител. И при двете версии ще е налице QR код, който ще съдържа съществената информация, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на сертификата.

С оглед на всички събития, които се случват в страната ни през последните дни, от Ко4 Ви питаме одобрявате ли въвеждането на зелен сертификат и бихте ли се ваксинирали, за да ползвате привилегиите му:

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?