Днес е Ирминден – спазват се важни ритуали, за да се пазим от злини, черпят чудни имена в чест на най-тъжния светец:

Kakvo se pravi na Irminden

Освен Международния ден на труда, на 1 май християните отбелязват и друг важен празник, свързан с редица традиции и поверия. В православния календар утрешния ден е посветен на паметта на юдейския пророк Св. Йеремия, известен със своите драматични предсказания.

Той предвещава, че Йерусалим ще бъде обсаден от владетеля Навуходоносор, а също и че народът ще се бъде пръснат по всички краища на сета, за да изкупи греховете си. Прорицателят заявява и че Бог ще прати на Земята свой син.

На този ден имен ден празнуват носещите имената Ермена, Ерменлина, Ерменко, Тамара, Мая, Майя.

змия на пръчка

Обредите са насочено основно към предпазването от змии. В народните представи змиите излизат от своите леговища на Свети четирдесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия излиза техният цар.

В Западна България срещу празника палят огньове, прескачат ги, произвеждат шум и изричат многобройни заклинания, с които да прогонят змиите.

На места в Южна България Йеремия се тачи за предпазване от гръм и градушка.

див чесън

Обреди и традиции

Някога обаче се вярвало, че на първи май излизал царят на змиите. Йеремия, Ерминден, Ирма, Ерминьото се знаел като празника на змиите. Всички го отбелязвали, за да не бъдат ухапани от змия. Бъдещите майки особено много са почитали този ден, за да се предпазят от ирминясване. Така наричали неведомите болести, причинени от зли очи и сили.

Палели се огньове, дрънчели са с тенекии, изричали са заклинания: „Бягайте змии и гущери, че е заран Йеремия, ще ви връзва с въжета, ще ви стяга с ремъци!”

Правели жените венчета от вратига и ги слагали по портите да пази дома от злото. Момите и момците се надпреварвали кой ще събере повече див чесън, заради магическата му сила. Подницата е глинен съд за печене на хляб. На този ден се извършва обредно приготвяне на такива съдове. Жените се пременявали с нови дрехи, накичвали се със специална трева-лепка.

С пръсти копаели глинеста почва. Смесвали я с кълчища, козина и плява. Месели всичко това с крака и пеели песни. Всеки трябвало поне малко да се изцапа с тази смес, за да не го хапе змия през годината. Най-старата жена изработвала нечетен брой подници. Вярвало се, че тези съдове прихващали магическа сила. Утринната росица се събирала в чашка и се пиело за здраве.

Ирминден традиции

По някои краища на България събирали вече цъфнали билки и цветя, слагали ги във вода. С тази вода си миели косите, за да се предпазят от главоболие през годината. На други места по страната ни ритуално крадели слама от съседни дворове. Открадната слама се разпръсвала тайно по дома, за да изгони бълхите.

На този ден се правели и прогнози за времето на януари, февруари, март и април от следващата година. Ако на Йеремия вали дъжд, тези месеци ще са снежни, а ако е мъгливо през летните месеци хората очаквали градушки.

Българските ни предци са намирали чудни начини да почитат най-тъжния пророк. Нека този светец ни пази не само от змиите, а и от хората със змии вместо сърца!

роса

Според старите хора на този ден не бива да се работи на полето и който не спази това поверие, по-късно ще бъде ухапан от влечуго.

Ирминден е бил важен и за бременните жени и тези, на които скоро им предстои да се задомят. Вярвало се е, че те трябва да изпълнят също специални ритуали в началото на май, за да предпазят рожбите си от йеремия – заболяване, причинено от лоши очи и зли сили.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Днес е Ирминден – спазват се важни ритуали, за да се пазим от злини, черпят чудни имена в чест на най-тъжния светец:"

Какво мислите?