Доживяхме! От БДЖ пускат двуетажни влакове – ето по кои маршрути пътуват:

Dvuetajni vlakove BDJ

Много хора избягват използването на железопътен транспорт у нас, макар да е най-достъпният като цена. Причината – остарелият влаков фонд, мръсотията и бавното придвижване между крайните точки.

Сега обаче има лъч надежда в светлината на тунела за тези, които предпочитат този романтичен и красив начин на пътуване.

Двуетажни влакове ще се движат по българската железопътна мрежа. Това вече е ясно.

Министърът на транспорта и съобщенията подписа решение миналата седмица за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Фирмата, избрана за производството на подвижния състав, е полската “Stadler Polska Sp. z o.o.”., съобщават още от транспортното министерство.

Stadler Polska произвежда влакове за полския пазар и за износ: до края на октомври 2017 г. в завода в Седлце са произведени 375 превозни средства, от които 54 за полски превозвачи и 321 за железопътни оператори в, наред с други Германия, Естония, Италия, Унгария, Нидерландия и Беларус.

През септември 2016 г. Stadler Polska Sp. z o.o. и Solaris Bus & Coach S.A. обявиха установяването на сътрудничество в областта на доставката на градски релсови превозни средства и трамваи.

Предложената цена е 300 513 279,50 лв. Срокът за доставка на подвижния състав е 26 месеца.

Двуетажните влакове са проектирани да развиват скорост от 160 км/ч. Очаква се да обслужват направленията София – Варна, София – Бургас, както и София – Русе.

В средата на този месец се очаква да пристигнат и първите 19 от общо 76 модернизирани вагона, които БДЖ закупи от Deutsche Bahn. С тях БДЖ ще модернизира над 20% от подвижния си състав и ще обслужва най-натоварените направления от София до Варна, Бургас и Русе.

Общата стойност на договора е 30,5 млн. лева, която включва и всички разходи по доставката им до България. Единичната цена за 1 вагон възлиза на 391 166 лв.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Доживяхме! От БДЖ пускат двуетажни влакове – ето по кои маршрути пътуват:"

Какво мислите?