Home » БЪЛГАРИЯ » Дом на ужасите в село Драганово
Dom na yjasite v selo Draganovo

Дом на ужасите в село Драганово

За куп нередности алармира кметът на Горна Оряховица Николай Рашков в дом за хора с умствена изостаналост в село Драганово. Мизерия, мръсотия и пиян персонал – такива условия заварва той при внезапната проверка на дома по сигнали на граждани и служители.

Беше извършена в петък, със съдействието на полицията и координирана с областния директор. Всичко държахме в пълна тайна, за да видим нещата както са. В двора на заведението бяха почти всички потребители на дома, без никакво наблюдение и контрол. Хората бяха лишени от обгрижване”, заяви кметът и уточни, че условията в сградата са били изключително лоши. Те изглеждаха много зле.

След това изкарахме персонала изпод дупките, трудно успяхме да ги намерим. Установихме трима употребили алкохол. Единият от тях, който е и фелдшер на заведението, се оказа с 1,71 промила. Това беше потресаващо, допълни Рашков.

Другите двама са от поддръжката на сградата. Останалите бяха по някакви стаи, скрити, необгрижващи хората. Обидното е, че тези хора не са изоставени там, те имат близки, които се интересуват от тях. Не е ясно къде са парите, които влизат в дома от близки и пенсии на обитателите.

Оттук нататък следват кардинални мерки. Ще предприемем дисциплинарни уволнения и действия по пълен контрол, категорично каза кметът.

И допълни, че знае за разследвания, които според него са „заметени” и обеща проверки къде отиват средствата, отпускани и по европейски програми.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?