Новините на фокус
Home » KO4 STORY » Дядо Сандьо чукна 104 години без лекарства и доктори и разкри тайните си за дълголетие
Дядо Сандьо чукна 104 години без лекарства и доктори и разкри тайните си за дълголетие
Дядо Сандьо чукна 104 години без лекарства и доктори и разкри тайните си за дълголетие

Дядо Сандьо чукна 104 години без лекарства и доктори и разкри тайните си за дълголетие

104 години съм ги оставил на лихва в банката и вече обработват 105-ата. Смятам, че ще хвана и 106-ата, няма да ми избяга. Думите са на най-възрастният пловдивчанин Александър Николов.

Дълголетието си столетникът дължи на своя здрав ген и начин на живот. Всеки ден ходи пеша, изкачва по няколко пъти седемдесетте стъпала до четвъртия етаж на дома си. В старата кооперация, в която живее няма асансьор. Никога не е пушил и пил алкохол, пише plovdiv-press.bg.

Всяка сутрин закусва мед с ябълка, филийка хляб, сиренце и орехова ядка. И след това задължително изпива по едно млечно кафе и хапва 2 бисквити. На обед си купува готова храна, най-често супа, но винаги взима и десерт. Вечерята му е 5-6 хапки тахан халва, филийка хляб и една купичка сутляш.

Лекарства не пие, на доктор не ходи. 30 години страдал от язва. „Докарах си я от един Скрежко през 1938 година. На денонощие пиех по 6 пъти сода бикарбонат, само тя ме успокояваше. През 1972 година отдих в болницата да ме режат. Изследваха ме и разбраха, че не съм за операция. Дадоха ми едни таблетки. Казаха – или сама ще те остави, или ще я носиш до края на живота. След 5 години организмът сам се справи и от 1980 година не знам какво е болен стомах“, споделя столетникът.

Той има един син, две дъщери и 17 внуци и правнуци. Синът му е на 75 години, а най-малката правнучка е на 5 месеца. Със съпругата си Янка живял 60 години в мир и любов, но преди 9 години починала. Сега компания му прави котаракът Зоро. Знае наизуст стиховете на Никола Вапцаров, когото лично познавал. Вчера в клуба на пчеларско дружество „Акация“ в Пловдив рецитира с плам в очите „Вяра“.

Животът на Александър Николов никак не е лек, а съдбата често го подлага на сурови изпитания. Роден е на 12 юли 1914 година в Ниготин на Вардар. Баща му дълги години воювал на фронта, а майка му взема четирите деца, качва ги на волска кола и през 1918 година напускат Македония.

В дните на бягство за 4-годишния тогава Александър идва и първото премеждие. Две военни германски каруци връхлитат върху тяхната и той пада до един стълб, отгоре го затиска мъртав кон. Известно време е в безсъзнание, но успява да се свести. За гладните дни и нощи и голямата мизерия тогава си спомня с тъга. Семейството му се установява в Карнобат. На 15 години започва работа в шкембеджийница в Бургас, но след време фалирала и става бюфетчик в казино.“ Там имаше и стаичка за интимни срещи, през която преминаваше целият местен елит – фабриканти, търговци, висши чиновници, офицери, консули. Работех с отвращение и след няколко месеца напуснах ”, разказва най-възрастният пловдивчанин.

Два пъти лежи зад решетките по политически причини. Още 20-годишен младеж е обявен за враг на царя и отечеството и е пратен в Централния софийски затвор по силата на ЗЗД за комунистическа дейност в казармата. Осъден е на 8 години и 4 месеца строг тъмничен затвор, но успява да се спаси след време заради амнистия. Заминава за София и става сладкар. През 1938 година се запознава с Никола Вапцаров. „Беше борбен човек, живееше с идеите за нов строй. Такива като него се раждат рядко”, връща се в спомените си бай Сандьо, както го наричат близките му. През 1941 година отново е изправен на съд и получава 15 години затвор. На 8 септември 1944 г. напуска килията, след като правителството дава амнистия. После го вземат в армията, където се пенсионира като подполковник на 45 години.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?