img
Home / ЗА ДАМИТЕ / Една капка йод и няма да познаете градината си: Ето срещу колко проблеми помагат, не съм го очаквала

Една капка йод и няма да познаете градината си: Ето срещу колко проблеми помагат, не съм го очаквала

/
/
/
668 Views

Оказва се, че йодът спасява не само при рани на коленете, но също така и пази от вредители, научи КОЧ.

Пази растенията от мъхове и прахообразна мана, гниене на корените и плодовете, подхранва разсада и увеличава добивите …

Ще ви разкажем за ползите от йода за растенията и най-популярните начини за използването му в градината.

Йодът играе важна роля в живота на растенията, нормалното протичане на техните физиологични процеси. Участва в синтеза на отделни аминокиселини и протеини (е включен в техния състав), естествен антисептик, участва в дишането, фотосинтезата и метаболизма на азота.

Този микроелемент е активен срещу повечето гъбички, вируси и бактерии – е особено ефективен при борбата с фитофтороза, разнообразно гниене и брашнестата мана.

Йодът е необходим за растенията за нормално развитие плододаване.

Липсата на йод в растенията може да доведе до намаляване на тяхната резистентност към различни заболявания. Причината за недостига на йод може да послужи като недостатъчно съдържание на този елемент в почвата (особено в торфени и подзолни почви, леки пясъчни глинести и субстрати с органичен дефицит).

Нежелани за йод са прекалено киселите почви – в тях йодът мигновено отива в долните слоеве, стават недостъпни за растенията. Най-вече естественият йод в плодородните почви на чернозем, в низините и особено в крайбрежните райони.

Липсата на този микроелемент в растенията е нежелателна, тъй като симптомите на липсата са достатъчно условие за различни появата на различни заболявания, вредители, увяхване на растенията.

Ето защо, препоръчваме да се направи най-малкото превантивно добавяне на йод – поне няма да е излишно във всяка секция на градината и със сигурност няма да навреди на растенията.

Торене на разсад с йоден разтвор

Поливането на разсад с йод помага на растенията да се развиват по-бързо и в по-приятелска среда, а също така да ускорява растежа. В ранните стадии на развитие употребата на този микроелемент е ключът към формирането на висока устойчивост към неблагоприятни фактори на околната среда и различни заболявания.

Най-известното третиране с йоден разтвор е показано по-долу за разсад от домати, чушки, краставици, патладжани, зеле.

За да се създаде работно решение, разредете 1 капка йод в 3 литра вода. Разбъркайте добре и полейте разсада с разтвора в корените. За обогатяване на разсада с йод, ще бъде достатъчно само едно поливане.

РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ

ВАЖНО!

Алкохолен разтвор на йод, дори и в толкова ниска концентрация, може да изгори растенията, особено младите. Ето защо, при всички манипулации с йодни препарати, внимателно проверявайте дали разтворът не попада върху стъбла и листа. Ако се пръска, внимателно наблюдавайте дозата.

Йод срещу фитофтороза

От опасното заболяване сред културите от семейство Картофови (към които спадат патладжаните, доматите, пипера, тютюна и разбира се картофите ) можем са ги предпазим с помощта на йод. Гъбичките, причиняващи заболяването, попадат върху растенията от почвата, плевелите и инструментите за преработка.

Особено често доматите и картофите попадат под атаките ѝ, когато е влажно времето. Закритите пространства не спасяват от фитофтора растенията. Страдат не само листата, но и плодовете и кореноплодните растения.

Първият признак на проявата на фитофтора върху домати са кафявите петна по листата на растенията от обратната страна. Постепенно листото може да стане жълто и сухо под въздействието на патогена. За да защитите доматите от фитофтора, можете да използвате йоден разтвор.

След около три седмици след появата на леторастите, внимателно се напръскват младите растения с разтвор от 15 капки йод на 10 литра вода и 1 литър обезмаслено мляко. Това лечение може да се повтори 2-3 пъти с интервал между пръсканията най-малко две седмици.

Йод срещу брашнеста мана

Брашнестата мана е бич за летните култури. Най-често това се отразява на касис, грозде, ягоди, малини, краставици, домати и тиква. Тя атакува деликатните рози, божур, хризантеми.

Срещу брашнестата мана действа отлично разтвор от 1 мл йод и 1 литър обезмаслено мляко в 9 литра вода (към суспензията може да се добави 1 супена лъжица течен сапун). Пръскането може да се повтаря на всеки две седмици, докато болестта напълно изчезне.

“Страничен” ефект такова лечение е, че йодният разтвор може да увеличи плодородието, и така, дори и да няма брашнеста мана няма да бъде излишно да напръскате краставици и тикви с горния разтвор.

Йод срещу вредители

Такива вредители като гъбички и ларви на майския бръмбар се страхуват от третирането с йоден разтвор. За да се борите с ларвите на майския бръмбар, пригответе този разтвор: 20 мл. йод на 10 литра вода. Вода 1 литър за всеки храст.

Ако ларвите навредят на храстите на младия касис, използвайте същото решение от 5 литра под храста 2 пъти през сезона през пролетта и есента.

Ако видите, че растението умира, избледнява, полетата му слагайте 3 пъти през интервал от 5 дни разтвор на йод: 20 мл. на 10 литра вода. Поливайте през нощта, старайте се да не падне върху листата.

Предотвратяване появата на плевели – обработка на ягоди в ранна пролет (когато почвата е все още покрита със сняг) с разтвор от 1 ч.л. йод на 10 литра вода.

Йод като тор за растенията

Йодът се използва успешно за растенията не само като антисептично и бактерицидно средство, но и като допълнителна универсална хранителна добавка. Зеле, краставици, домати, черен пипер, градински ягоди са благодарни за такова хранене.

За да се хранят домати, краставици и чушки, йод (както в оранжерия и на открито), като се използва разтвор на 40 капки от препарата на 10 литра вода. 0,5 л от този разтвор се прилага за всяко растение след появата на първите цветя. Добавянето на йод трябва да се повтори не по-рано от 3-4 седмици.

Същото решение в размер на 1 литър за всяко растение за зелето в самото начало на формирането на главата (торене се извършва след обилно напояване).

Йод за стайни растения

Възможно ли е да се използва йод не само за зеленчуци, но и за закрити растения? Разбира се, особено слабите растения и тези, които нямат достатъчно сила да цъфтят, ще бъдат особено доволни от това хранене. Поливането на цветя с йод се извършва само на влажна почва и за предпочитане на стената на саксията, за да не се изгарят корените на растението.

брадва

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook