img
Home / БЪЛГАРИЯ / Експерти със смайващи данни за сушата в България, не е истина какво се случва?! ВИДЕО

Експерти със смайващи данни за сушата в България, не е истина какво се случва?! ВИДЕО

/
/
/
279 Views

Суха зима. 10 литра на квадратен метър през януари при норма от 50-60 литра. Няма точка на картата на България, казват специалистите, където тази норма да е достигната, научи ko4.

Ще има ли валежи през иначе трудно предвидимия февруари? Засега прогнозата поне за началото на месеца казва не.

С всички произтичащи от това последствия за водните запаси у нас, а и за реколтата тази година. Особено на фона на информациите, че 6 от 15-те язовира за питейна вода у нас са на една трета от обема си

„Виждаме, че не вали дъжд, а няма и сняг. Данните, които имаме към момента прогнозират, че и тази година ще имаме норма около или под тази от предходната година. Трябва да управляваме нашата вода по-добре. Да правим и прогнози за по-сухи години.

Нужно е да отдадем изключително внимание на всичко случващо се. Количеството валежи и времето през което те падат се изменя в зависимост от климатичните условия”, коментира Филип Пенчев, експерт „Води”, WWF.

Той допълни, че яз. „Дяково” в Дупница е с полезен обем от 30% към този момент.

Каква реколта ще има след сухата дотук зима? Ниско насищане на почвата с влага. Предстои торене, което ще е безсмислено, казват специалисти.

„Засушаването си проличава за сетен път. Тази година притесненията ни са по-големи. От септември месец до сега, тук имаме 159 литра дъжд на квадратен метър. След няколко седмици състоянието за посевите и за нас ще бъде критично.

Външните листа на растенията падат защото няма сериозно вегетация. Има и конфликт между почвата и въздуха”, коментира Ангел Вукадинов председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в България.

Той допълни, че ако времето се стабилизира и има дъждове положението може да бъде стабилизирано и загубата да не е голяма.


Блиц

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook