Горещи новини

Еликсирът на безсмъртието, познат от над 6000 години

Еликсирът на безсмъртието, познат от над 6000 години

Има ли естествен еликсир, който поддържа младостта, ума и здравето? Отговорът е „да“ – и това не е скъпо лекарство, а напълно достъпна суперхрана: амарантът.

Познат от над 6000 години, това древно растение е било наричано „храна на боговете“ и „еликсир на безсмъртието“ от инките, ацтеките и славяните. Днес науката потвърждава защо.

Какво прави амаранта толкова специален?

Амарантът е най-богатият растителен източник на сквален – вещество, което:

  • стимулира регенерацията на клетките и снабдява тялото с кислород,
  • забавя стареенето,
  • подсилва имунната система,
  • има антиракови свойства, като унищожава злокачествени клетки,
  • подпомага метаболизма и подобрява състоянието на кожата,
  • помага при труднозарастващи рани, изгаряния и кожни проблеми като псориазис и екзема.

Съдържанието на сквален в амарантовото брашно достига до 8-10%, което го прави в пъти по-богат източник от черния дроб на акула (само 1-1.5%), който доскоро бе основният му добивен източник.

Как да го включим в менюто си?

Брашното от амарант може да се използва за:

  • хляб и печива (в комбинация с пшенично брашно),
  • супи, особено гъбени,
  • извара, чийзкейкове, йогурти и смутита,
  • месни сосове и дресинги.

Освен с хранителната си стойност, амарантът впечатлява с вкуса си и адаптивността в кухнята.

Амарантът не е просто здравословна храна – той е функционална суперхрана, която подпомага организма на клетъчно ниво. Благодарение на високото съдържание на сквален и други полезни вещества, редовната му консумация може да допринесе за по-дълъг живот, по-добро здраве и по-силен имунитет.

Източник: Zdrave.to

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Еликсирът на безсмъртието, познат от над 6000 години"

Какво мислите?