Горещи новини

Ендокринологът предупреждава: ако имате тези симптоми, спешно проверете хормоните си

Ako imate tezi simptomi proverete hormonite si

Колкото по-рано забележите някакви промени, толкова по-скоро трябва да се свържете със специалист и да предотвратите сериозни последствия.

В тази статия ендокринологът от клиника за превантивна и антиейджинг медицина Дермави Патимат Каримова споделя симптомите, на които трябва да обърнете внимание и своевременно да се свържете с ендокринолог.

Ако почувствате дискомфорт в предната част на шията или има усещане за буца в гърлото, това може да означава проблем с щитовидната жлеза.

Също така признаците на дисфункция на щитовидната жлеза могат да включват повишена умора, слабост, подуване, треперене, ускорен сърдечен ритъм, повишено изпотяване и прекомерна сухота.

Ако има рязко увеличение или намаляване на телесното тегло, трябва незабавно да се консултирате с ендокринолог. Такива общи състояния като апатия, депресия, агресия, раздразнение, тревожност трябва да бъдат прегледани от ендокринолог, тъй като причината често може да бъде неправилно функциониране на щитовидната жлеза.

ендокринолог преглед

снимка
Shutterstock/Fotodom.ru

Косопад или прекомерно окосмяване по тялото, акне, сухота в устата, жажда, често уриниране, сърбеж по кожата, чести главоболия, световъртеж, спазми, изтръпване – всички тези симптоми трябва да ви предупреждават, затова ендокринологът Патимат Каримова препоръчва консултация с хормонална диагностика на първо място.

По-сериозните последици от неправилното функциониране на щитовидната жлеза включват: менструални нарушения, безплодие, намалено либидо, аменорея, така че винаги е необходимо да се грижите за здравето си, без да водите симптомите до неприятни последици и усложнения.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Ендокринологът предупреждава: ако имате тези симптоми, спешно проверете хормоните си"

Какво мислите?