Home » СВЯТ » Ето каква е истината за смъртта на Юрий Гагарин!
Ето каква е истината за смъртта на Юри Гагарин

Ето каква е истината за смъртта на Юрий Гагарин!

Руският космонавт и герой на Съветския съюз Алексей Леонов разказа как в действителност е загинал Юрий Гагарин и защо следствието е скрило някои обстоятелства около трагедията.

На 27 март 1968 година, когато умира Гагарин, Алексей Леонов също е бил на космодрума Киржач във Владимирска област, откъдето с УМиГ-15 излитат първият космонавт и инструкторът Владимир Серьогин.

Според плана на учебния полет, Гагарин е трябвало да лети на височина 4000 метра. Леонов си спомня, че експлозията е чута отчетливо на аеродрума.„Стояхме близо до командно-диспечерския пункт и чухме двоен взрив и свръхзвук. Интервалът между тях беше една и половина – две секунди“, разкри Алексей Леонов пред tvzvezda.ru.

По думите му всички решили, че източникът на експлозията и на свръхзвука са различни.

След като станало ясно, че се е разбил самолетът УМиГ-15 на Гагарин и Серьогин, е назначена комисия, която след дълго разследване достигнала до извода, че причина за инцидента е сближаване и рязко отклоняване от друг самолет.

Леонов е уверен, че именно другият самолет, който се приближил до МиГ-а на Гагарин, е виновен за трагичния край на Гагарин.

„Причина за смъртта му е пилот, който се е спуснал на височина под 400 метра, форсирал е и е преминал, без да види самолета на Гагарин. Става въпрос за Су-15, който е преминал на 10-15 метра. Самолетът не е паднал на носа, а на широката си част, ударил се е в земята и се е разрушил”, добавя Леонов.

Космонавтът заяви, че разполага с писмо, адресирано до участниците в разследването на инцидента, което доказвало вината на пилота на Су-15. По думите му в него има молба да не се афишират обстоятелствата около трагедията, за да не се подлага на репресия пилотът на Су-15, който е подчинен на Андрей Туполев. Съветът бил „да не се повдига въпроса, защото нещата няма да бъдат поправени”. / КОЧ

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?