Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Ето какво да направиш спешно, ако листата на доматите започнат да се усукват!
Ето какво да направиш спешно ако листата на доматите започнат да се усукват!

Ето какво да направиш спешно, ако листата на доматите започнат да се усукват!

Много хора не знаят какво причинява усукването на листата на доматите и какво трябва да се направи. Защото това е проблем.

От една страна усукването може да се появи, ако растенията са нападнали от някакви вредители. Проверете листата за гадинки, както и дали по тях има някакви петна и поражения.

Ако това не е причината, то е много вероятно растенията да разполагат с прекалено количество азот

Това е често срещана причина и като цяло води до засилена липса на реколта. Има още няколко признака, които издават, че става въпрос за този проблем. Погледнете стъблата на доматите. Вероятно те ще се окажат много дебели и силни, с вторични израстъци. Листата са с тъмно зелен цвят и са много големи като размер.

За да не се получава това, не трябва да прекалявате с торенето. Трябва да внимавате с използването на химически торове и да се доверявате повече на органичните варианти.,

Защото пренасищането с азот кара растенията да влагат всичко в растеж нагоре и на зелено?

В крайните случаи това буквално води до образуването на 0 плод по храстите.

Ако все пак вече имате този проблем, ето и решението:

Вземете калиев сулфат, който ще накара растението да започне да расте на плод. Имате нужда от 1 супена лажица, която да се смеси с 10 литра вода, да се разбърка внимателно и да се остави за 5-10 минути да почине.

През това време можете да полеете добре доматите си. Когато сместа е готова, излейте по половин литър от разтвора на всяко растение.

Ако нямате калиев сулфат, може да пробвате с дървесна пепел

Тя обаче ще достави по-малко от активните вещества, нужни за успех. Процедурата се повтаря няколко пъти и като цяло ще трябва да сложите повечко пепел в една доза. В крайна сметка важното е, че имате варианти да спасите реколтата си.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?