Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Ето какво се случва с тялото ви, когато ядете по 2 яйца на ден
Ето какво се случва с тялото

Ето какво се случва с тялото ви, когато ядете по 2 яйца на ден

Не отдавна, яйцата бяха обявени за лоши, поради високите нива на холестерола в тях.

Следователно много лекари и медицински специалисти посъветваха да не се ядат яйца, поради вредния ефект, който високите нива на холестерола могат да окажат върху здравето. Днес обаче всички знаем, че това е просто често срещано погрешно схващане, което не е пропорционално, а последните изследвания показват, че холестеролът в яйцата не е в ущърб на вашето здраве. Всъщност яйцата са една от малкото перфектни храни за нашето здраве, т.е. те са богати на протеини, витамини, минерали и антиоксиданти!

Удивително, нали?

Предимствата на яйцата: Лекарите препоръчват да ядете 2 до 3 яйца дневно, за да подобрим цялостното ни здравословно състояние. Това е така, защото яйцата имат изобилие от ползи за здравето. От КОЧ направихме списък с най-добрите от тях по-долу:

Понижава риска от рак

Според проучване, публикувано в списанието “Рак на гърдата”, яденето на яйца ежедневно може да намали риска от рак на гърдата с 18%! А именно, яйцата имат аминокиселини, минерали и витамини, които ще стабилизират естрогенните нива, които понякога могат да бъдат основната причина за рак на гърдата.

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Яйцата имат 40 грама добър холестерол, който може да предотврати различни сърдечни заболявания. В миналото експертите смятали, че яйцата повишават нивата на холестерола, но това е погрешно, т.е. нашето тяло регулира собствените си нива на холестерол и по-голямата част от холестерола се произвежда от самото тяло. Богатите на омега-3 мастни киселини в яйца може да намалят нивата на триглицеридите и да предотвратят сърдечносъдовите проблеми.

Добри за зрението ви

Яйцата са богати на лутеин, зеаксантин и витамин А, които значително подобряват зрението. Витамин А е необходим за виждането в тъмното, докато лутеинът и зеаксантинът са мощни антиоксиданти, които могат да предотвратят радикални увреждания и проблеми със зрението, чрез укрепване на зрението.

Защитете мозъка

Холинът е важна субстанция, присъстваща в яйцата и е важна за мозъка. Това е невротрансмитер, който изпраща стимули на мозъка и нервната система и когато нивата му са ниски, паметта и функцията на мозъка са отрицателно засегнати.

Забавя процеса на стареене

Проучване, направено в Германия, показва, че яденето на яйца редовно може да спре процеса на стареене и да предотврати рака на кожата. Това е така, защото те имат органични пигменти като каротеноидите, които забавят процеса на стареене. За да се възползвате най-много от яйцата, яжте ги варени.

Намалете риска от вродени дефекти

Яйцата имат 0,7 мкг. фолиева киселина, която е жизненоважна за бременни жени, защото намалява риска от вродени дефекти и предотвратява увреждането на нервната система на ембриона.

Подкрепа за здравето на кожата, косата и черния дроб

Жълтъка на яйцата има протеини и сяра, които имат силата да ревитализират тъпите и слаби коси и да подобрят качество на кожата. Лецитин, друго вещество в яйцата, помага на черния дроб в процеса на детоксикация и също така подобрява храносмилането.

Насърчава загуба на тегло

Яйцата могат да задоволят глада и да намалят апетита ви, което ще доведе до успешна загуба на тегло.

Поддържа костите здрави

Яйцата имат калций и витамин D, които са основни хранителни вещества за зъбите и костите. Изследванията сочат, че тези две вещества работят заедно, за да поддържат метаболитните процеси в костите стабилни. Витамин D в яйцата, които най-вече преминаваме през слънцето, е необходим за дълъг списък от телесни процеси.

Заключение

В крайна сметка яйцата определено са една от най-здравословните храни в света и те не могат да навредят на вашето здраве, както се е смятало в миналото. Те имат хранителни вещества, които могат да регулират редица процеси на тялото и по-доброто цялостно здраве.

Важно е да се отбележи:

Ако страдате от диабет или сърдечни проблеми, не трябва да ядете повече от 3 яйца на седмица.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?