Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Ето какво се случва с тялото ни, когато ни ужили пчела
Ето какво се случва с тялото ни когато ни ужили пчела

Ето какво се случва с тялото ни, когато ни ужили пчела

Единствените хора, които трябва да избягват и да се страхуват от пчелите, са онези, които са алергични към ефектите на отровата им.

За всички останали, пчелното ужилване, освен болезнено, всъщност е доста полезно.

Пчелната отрова е използвана като лек още в древен Египет, а днес науката вече знае, че тя може да помогне на тялото ни при различни видове неразположения и заболявания.

Мелитинът е един от основните токсини в пчелната отрова, който има противовъзпалителен ефект за човешкия организъм.

Той действа като манивела за производството на хистамин в тялото ни, който пък от своя страна има подсилващ ефект за имунната ни система.

Хистаминът е причината за сърбежа, подуването и почервеняването на тъканите около ужилването.

Съществуват цяла шепа проучвания от различни части на света, които показват, че отровата от пчели предотвратява развитието на артрит и спомага за облекчаването на симптомите на това заболяване.

След 1930 г. започнали да се произвеждат препарати от пчелна отрова, при които са отстранени страничните ефекти от прякото ужилване.

Направените от учени проучвания показват, че пчелната отрова притежава много полезни свойства и лечебни ефекти.

Това дава основание днес тя да се смята за чудо на природата. Пчелната отвора притежава противовъзпалителни и обезболяващи свойства, понижава съдържанието на холестерол в кръвта, способства за лечението на атеросклерозата и много други.

Какво представлява пчелната отрова?

Пчелната отрова се секретира от две жлези, разположени в жилоносен апарат в края на коремчето на пчелите. Жилото е защитен орган на пчелите. Развито е само при пчелите работнички и при майката.

Биологичното предназначение на пчелната отрова е да защитава пчелното семейство от врагове, неприятели и вредители.

Освен за унищожаване или за прогонването им, отровата е предназначена и да предизвиква „алармена реакция“, в резултат на която се повишава агресивността на пчелите. Тази реакция се предизвиква от т.нар. „алармени феромони“, които се съдържат в отровата. Медоносните пчели започват да отделят отровата на 6-7 дневна възраст, но най-голямо количество се продуцира от 10-18-дневните пчели.

Пчелната отрова е изключително силна. Равнява се по сила само на змийската и тази на скорпиона.

Предназначена е за защитно средство срещу нападатели на хранителните запаси на пчелите и на самите пчели.

Отровни дози за човека са 200-300 еднократни ужилвания, а умъртвяващата доза е от 1000 нагоре. Получена в малки дози, пчелната отвора стимулира имунната система и помага за повишаване на защитните сили на организма.

За лечение с пчелна отрова се използват различни начини на приложение и лекарствени форми. Най-старият начин се състои в непосредствено вкарване на отровата в тялото на болния чрез пчелни ужилвания. Редица препарати с отрова са предназначени за вътрешно или подкожно приложение.

При лечение с методите на рефлексотерапията пчелите се поставят на същите точки, както и при иглотерапията. Разликата е, че ефективността на пчелните ужилвания е по-голяма. Освен това, жилото е абсолютно стерилно.

Отровата убива моментално всички микроби. Пчелата жили един път и не може да бъде преносител на заболявания. Спиртните напитки разлагат пчелната отрова, затова по време на лечението не трябва да се употребяват.

Въпреки неоспоримите лечебни ефекти на пчелната отрова, с ужилванията трябва да се внимава.

Изследване на университета в Оксфорд от 2005 г. пък свидетелства за това, че пчелната отрова има аналгетични свойства и може да служи като обезболяващо, ако се нанесе върху болезнена от тялото зона.

Някои научни доклади дори твърдят, че пчелните ужилвания могат да ударят рамо в битката с различни видове рак, акне, псориазис, херпес и дори да противодействат на човешкия имуннодефицитен вирус (ХИВ).

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

About Цветан Славчев

Какво мислите?

Ko4.bg във Facebook