Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Ето как да подрежете розите през лятото, за да цъфтят до първия мраз
Ето как да подрежете розите през лятото за да цъфтят до първия мраз

Ето как да подрежете розите през лятото, за да цъфтят до първия мраз

Знанието как и кога да подрязвате розите през лятото е от съществено значение, за да запазите цветето силно, здраво и цъфтящо по-дълго.

Всеки знае за пролетното подрязване и това „за зимата“, но малко хора мислят за нуждата от същата процедура от юни до август. Ние от „За Жената“ ще ви кажем как да режете розите през лятото според съветите на опитни градинари.

Защо, кога и как да режем розите през лятото – основните причини

Важно е да се разбере, че ако такива цветя не се режат дълго време, те губят не само привлекателния си външен вид, но и силата си. Следващата година те ще цъфтят по-лошо, ще се появят слаби издънки. Задължителният период на резитба при културните растения е всяка година за розите на възраст 3-5 години.

Има три вида подрязване на рози през лятото след цъфтежа:

санитарно
формиращо
подмладяващо

Редовното подрязване на розите през юли е необходимо, за да се приведе растението в чист вид – без това то ще изсъхне с течение на времето. Плюс това – за обилен цъфтеж, защото старите издънки отнемат хранителните вещества, от които се нуждаят здравото стъбло, пъпки и листа. В допълнение, те също провокират удебеляване на храста, а това е свързано с развитието на гъбички и други заболявания. И накрая, като прищипвате горните издънки през юли, помагате на цветето да образува нови пъпки , което означава, че розата ще стане по-пищна.

Как да режете рози, така че да цъфтят постоянно – подробни инструкции

Облагородяването на цветето се извършва с помощта на специални инструменти:

секатор с едно и две остриета;
градински ножици;
малък трион;
нож.

Не забравяйте да дезинфекцирате всички инструменти преди употреба с разтвор на калиев перманганат или меден сулфат, в противен случай, ако са замърсени, те ще причинят инфекция в растението.

Самата технология на рязане е проста:

почистете почвата под розата от листа и отломки;
изрежете „дивите издънки“ със светлозелен цвят;
премахнете излишните издънки и тези, които растат неправилно;
обработете всички разрези с градинска смола.

При подрязване е важно да направите равномерен разрез над растежните пъпки под ъгъл от 45 градуса с отстъп от 1 см. Ако го отрежете по-високо, стъблото ще изсъхне и ще умре, ако нарушите ъгъла – в пъпката ще се натрупа влага, която ще предизвика гниене

Не се съмнявайте дали е необходимо да режете увяхналите рози през лятото – определено да, но често неопитни градинари изрязват само такива пъпки, прищипвайки дръжките. Такава тактика ще отслаби стъблата, поради което пъпките няма да могат да се задържат дълго време.
Как да режете пълзящи рози през лятото – нюанси

Имайте предвид, че технологията, как и кога правилно да подрязвате розите, зависи от вида им. Например при цвете от тип пълзящо трябва да премахнете напълно дървените стволове до основата. Оставете само здрави и цели клони.

Също така ви препоръчваме да се запознаете с това как правилно да режете рози от други видове:

рози чаен хибрид – в началото на лятото отрежете ствола на 3-4 листа от дъното, а през юли-август – само увяхналите пъпки;
многоцветни – отстранете цялата клонка със съцветия веднага след цъфтежа;
полиант и миниатюрен – отрежете напълно отслабените издънки, съкратете останалите с 1/3;
стандартни – изсъхнали и повредени пъпки и клони леко се отрязват, оставят се 5-6 живи междувъзлия.

Ако имате паркови рози, засадени на двора, тогава те се нуждаят само от декоративна резитба, тоест премахване на слаби, сухи и повредени стъбла.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?