img
Home / БЪЛГАРИЯ / Ето този тип е получателя на кокаина за над 100 млн. лв.

Ето този тип е получателя на кокаина за над 100 млн. лв.

/
/
/
130 Views

Специализираният наказателен съд задържа под стража двамата обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на огромно количество кокаин от Колумбия към България, научи ko4.

Дрогата е била импрегнирана в картонени кашони, в които официално внесени в страната лимони и ананаси. Днес двамата арестувани – Огнян Асенов (на снимката в заглавието) и Красимир Керемедчиев, бивш шеф на столичната митница, бяха отведени в съда и въпреки настояванията им да не бъдат фотографирани, репортери успяха да ги заснемат.

Търговски дружества на обвинените са били крайни получатели на контейнерите, натоварени с „кокаиновите“ кашони с плодове. Празен кашон с импрегниран кокаин е намерен и иззет от разследващите в багажника на личния автомобил на единия от обвинените.

Съдът прецени, че събраните доказателства, макар и в съвсем начална фаза на разследването, сочат за наличие на мащабен международен канал за трафик на наркотици. Те дават основание да се предположи, че е налице обосновано предположение обвинените да са извършили престъпленията, за които са обвинени. Съдът прецени и, че могат да унищожат или да укрият доказателства.

Около 500 килограма е задържаният преди дни кокаин, импрегниран в кашони с цитрусови плодове, съобщи по-рано днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов. По думите му кашоните са над 6700, а данните на МВР сочат, че от кашон би трябвало да се извлече между 80 и 100 грама наркотик. Пазарната цена е 22 милиона евро на едро, каза още Иванов. Той уточни, че според информацията, с която разполага МВР, наркотикът е с изключително висока чистота – над 92%, и като бъде премесен и пуснат в дилърската мрежа стойността му става близо 100 милиона лева. Главният секретар каза още, че кашоните са прибрани на сигурно място и се охраняват, а едва днес сутринта е приключило разтоварването на цитрусите от тях. За нас това е нов начин за пренасяне на наркотик и трябва да успеем да го извлечем от самата хартия, обясни той.

Кокаинът е стигнал по море до Европа, а след това по суша до България. Най-вероятно дрогата е предназначена за българския пазар, твърдят от МВР. По информация на Lupa.bg обаче част от кокаина е трябвало да бъде изнесен в Гърция по сухопътна граница.

Лупа

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook