Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Ето я тайната за приготвянето на домашно кисело мляко (съвет от баба)
Ето я тайната за приготвянето на домашно кисело мляко (съвет от баба)

Ето я тайната за приготвянето на домашно кисело мляко (съвет от баба)

През седмицата Европейската комисия одобри включването на българското кисело мляко като защитено наименование за произход от България. Така то ще бъде добавено към списъка от 1 641 вече защитени селскостопански продукти в Европа.

Лиляна Вълкова разкрива стара традиционна рецепта за кисело мляко и демонстрира една от тънкостите. „Една баба ме е учила на дъното на бурканчето да сложа захар – на върха на лъжицата“, обяснява тя пред NOVA.

Като човек, който години наред е гледал млекодайни животни, знае, че най-важно е да се намери качествено мляко.

Лъжичка захар в киселото мляко „Имали сме крави, давали мляко със 7% масленост, но като количество е малко. Други крави дават с около 3% масленост. Тогава млякото е по-рядко“, уточнява Лиляна.

След това с вещина тя премерва температурата на свареното мляко. Тя трябва да е поносима за човешката кожа, за да не се пресече подквасата, която е другото важно нещо. В буркана се слага по една супена лъжица и се разбърква.

Много е важно обаче след това млякото да се завие за 3-4 часа.

Заради всичко, което знае за киселото мляко, Лиляна се зарадвала, когато разбрала, че то вече официално е признато в Европа като защитено наименование на продукт с произход от България. Затова според нея държавата трябва да погледне много по-сериозно на този отрасъл.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?