img
Home / ЗА МЪЖЕТЕ / Защо е нужно да оголвате доматите? Няколко безценни съвета!

Защо е нужно да оголвате доматите? Няколко безценни съвета!

/
/
/
855 Views

Не е тайна, че ако премахнете листата на доматите, те ще умрат. Независимо от това, листата трябва да бъдат отстранявани, тъй като могат да бъдат засегнати от фитофтора, петна и гъбички, разбра Ко4.

Отстраняването на болните листа позволява да се ограничи развитието на гъбички и да се подобри проветряването до дъното.

Освен това, в процеса на растеж, най-ниските листа започват да растат и вече не се служат само за хранене на растението. Когато стигнете до градината си, не бързайте да отрязвате листата, без да броите. Факт е, че в даден момент от храста можете да отстраните не повече от три листа, така че растенията да могат да оцелеят от стреса и да не останат голи.

На първо място прекъснете онези листа, които лежат на почвата. След това проверете храста.

Освен това е необходимо да обърнете внимание на листата от северната страна. Тя може да бъде частично засегната. Например има издънки, които растат бързо, но без плодове. Такива филизи също трябва да бъдат отстранени.

В нормално развит храст с плодове, долната част на стъблото на височина от 30 см трябва да бъде гола. Тоест, там е необходимо да се отстранят всички листа и повечето от невръстните пъпки там. В този случай храстът добре се проветрява и рискът от заболяване е много по-малък.

Строги правила за премахване на листата на доматите не съществуват. Смята се, че трябва да чистите по три листа два пъти седмично. Но ако храстът е застрашен от гъбични заболявания, можете да премахнете повече листа. При самото откъсване на листата трябва да бъдете много внимателни. Те трябва да бъдат отрязани с ножица или да се откъснат, като ги завъртите леко настрани. Така че раните да бъдат малки и бързо да зараснат.

За да направите всичко възможно и да не нараните растението, препоръчваме ви да направите следното:

Извършете процедурата при топло време;
Подгответе остри ножици и малък съд с водороден пероксид;
Използвайте инструмент за отстраняване на излишни листа – ще бъде по-удобно и по-бързо;
Нараняването се третира с пероксид, за да се предпази растението от заболяване.

Действайки по този начин, причинявате на културата минимални щети, които след изсъхване бързо преминават. Вместо водороден пероксид, можете да използвате манганов разтвор или активен въглен.

Източник: ТРГ

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!