img
Home / ЗА ДАМИТЕ / Защо трябва да си забраните да държите в колата дребни пари

Защо трябва да си забраните да държите в колата дребни пари

/
/
/
429 Views

Много шофьори държат в колата дребни пари, предимно монети и ги складират в места където изобщо не им е мястото, защото едно-единствено невнимателно действие с тях може да унищожи целия автомобил.

Автомобилът, така или иначе е източник на повишена опасност. Едно невнимателно движение на шофьора и той заедно с пътниците, а понякога и пешеходци, се оказват в болницата, ако са извадили късмет.

Но дори не е нужно шофьорът да сяда зад волана, за да се стигне до катастрофа. Нещастен случай може да възникне и с неподвижна кола заради неправилна експлоатация или с други думи немарливост на шофьора.

Мястото за чашките за кафе между предните 2 седалки е изобретено например точно с такава цел. Но често пъти шофьорите го пълнят с монети. Там им било по-удобно, когато трябва да се плаща паркинг, да се даде левче на бензинаджията, почистил стъклата и пр.

Но при едно невнимателно движение, ако монетката попадне в отворена запалка на колата става късо и колата пламва за секунди. Подобни случаи са описани в мрежата.

Защо трябва да си забраните да държите в колата дребни пари
 

На първо четене тези истории звучат невероятно, но са факт. Точно за изтървана без да иска монетка в запалката разказва шофьорът на тази Лада Приора, която е изгоряла до ламарини във Вологда това лято, а случката е описана подробно в местните медии въз основа на заключенията на експертите от пожарната.

По начало шофьорите се надяват, че предпазителите в колата поемат всички натоварвания и няма защо да се притесняват от късо съединение. На теория е така, но ако колата е втора употреба, миналата през 2-3 собственици и с незнайни човъркания по електриката ѝ, гаранция няма никаква.

Разбира се в повечето автомобили запалката е затворена със специален капак и се намира в безопасно място, където без човешка помощ монетка сама няма да се пъхне. Но ако в колата има деца, а шофьорът слезе да си купи едно кафе и докато плаща на касиерката на бензиностанцията, любознателните малчугани направят точно това, което не бива да правят…  Бедата е неминуема! Ето защо в колата не бива да се държат дребни пари под формата на монети.

Но освен тях причина за самозапалване на автомобила може да стане и ненадеждно устройство за зареждане на мобилни телефони. Такива случаи също са известни. За да не се случи пожар в колата ви просто не купувайте съмнително евтини китайски джаджи, защото е известно не от вчера, че цицията винаги плаща двойно след време…

Източник: auto.blitz.bg

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook