Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » За богати: Четири нощувки на морето са колко една в този курортен град на 90 км от Пловдив
За богати: Четири нощувки на морето са колко една в този курортен град на 90 км от Пловдив

За богати: Четири нощувки на морето са колко една в този курортен град на 90 км от Пловдив

Цената на нощувката в спа хотел в курортите у нас излиза колкото дълъг уикенд на морето.

Това установи „Телеграф“ при сравнение на офертите в интернет. Във Велинград например по-луксозните хотели предлагат нощувки на цени от 270 до 430 лева на вечер, като при някои цената включва само закуска, а други предлагат и вечеря.

За сравнение в Слънчев бряг има оферти за около 100 лева на вечер на база ол инклузив. Така на цената на нощувка във Велинград туристите могат да прекарат четири в Слънчев бряг. Дори луксозните спа хотели в Поморие не могат да догонят по цени алтернативите във вътрешността на страната.

За 1600 лева се предлага луксозна седмична почивка в спа хотел в Поморие за двама. За 600 лева се предлага и настаняване на база ол инклузив в Слънчев бряг, като в сумата са включени чадър и шезлонг на плажа.

Отлив

Цените в хотелите и в заведенията през този сезон са с около 10-15% по-високи заради инфлацията. Въпреки това спад на посещенията не е отчетен през първата половина на юни. За периода 1 – 15 юни 2023 г. общият брой регистрации на туристи в област Бургас е над 123 хил., което е ръст от 9% спрямо същия период на миналия летен сезон.

Най-много в област Бургас са българските туристи – над 35 хил., а останалите са поляци, румънци, британци, германци, молдовци и чехи.

Ръст

Увеличение е отчетено на посещенията в Бургас от Полша, Румъния, Германия и Чехия, а спад има на българските туристи заради лошото време. По Северното Черноморие в областите Варна и Добрич в началото на юни има над 96 хил. туристи, което е ръст с близо 17% спрямо същия период на миналия летен сезон.

По Северното Черноморие най-много са румънските туристи – над 35 хил., българските туристи – над 22 хил., немските туристи – над 12 хил., полските туристи – над 8 хил., молдовските туристи – над 2 хил. Ръст има от Румъния – 35%, Германия – 20%, Полша – 56%, но има спад при вътрешния пазар.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?