Новините на фокус
Home » СВЯТ » ЗА ПРИМЕР! 14-годишен създаде сапун срещу рак на кожата
ЗА ПРИМЕР! 14-годишен създаде сапун срещу рак на кожата

ЗА ПРИМЕР! 14-годишен създаде сапун срещу рак на кожата

Тийнейджър от САЩ създаде сапун, който помага при лечението на рак на кожата.

Деветокласникът Хеман Бекеле от Анандейл, Вирджиния, спечели наградата в състезанието по природни науки, побеждавайки девет други финалисти.

Според статистиката приблизително 100 000 души се диагностицират с рак на кожата всяка година в САЩ и около 8000 умират от това заболяване.

Хеман Бекеле„Винаги съм се интересувал от биология и технологии и това предизвикателство ми осигури перфектната платформа за представяне на идеите ми“, коментира младият учен.

Сапунът е направен от съединения, които могат да реактивират дендритните клетки. Те предпазват човешката кожа, като им позволяват да се борят с раковите клетки. Във видеоклип, популяризиращ състезанието за млади учени, Бекеле каза: „Младите умове могат да имат положително въздействие върху света“.

Идеята на Бекеле му хрумнала още на четири години. Тогава той живеел със семейството си в Етиопия. Както пише Washington Post, той виждал хора, които постоянно работят под палещото слънце. „Исках да превърна идеята си в нещо, което е не само страхотно от научна гледна точка, но и може да бъде достъпно за възможно най-много хора“, казва младежът.

14-годишен изобрети сапун срещу ракНеговият ментор Дебора Изабел описва тийнейджъра като „фокусиран върху това да направи света по-добро място за хора, които дори още не е срещал“. Според Американското онкологично дружество (ACA), ракът на кожата е най-често срещаният от всички видове рак, като меланомът представлява само 1%, но причинява по-голямата част от смъртните случаи от рак на кожата.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?