Home » ЗДРАВЕ » Има го във всяка кухня, но не предполагахме какви са ползите от него
Има го във всяка кухня но не предполагахме какви са ползите от него

Има го във всяка кухня, но не предполагахме какви са ползите от него

Белият ориз е основeн източник на енергия в диетата на много хора и играе важна роля в хранителната култура на различни нации. Въпреки популярността на този продукт, някои от ефектите от консумацията му остават малко известни.

Редовното му включване в диетата води до регулиране на метаболизма, подобрено храносмилане, поддържане на здрава кожа, намаляване на риска от определени заболявания (високо кръвно, диабет и рак), според изданието The Health Site. 4 малко известни ползи от белия ориз Белият ориз съдържа малко мазнини и почти никакъв холестерол, което го прави отличен избор за хората, които се хранят здравословно.

Умерената му консумация може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и стабилизиране на метаболизма, което е особено важно за хора с диабет и проблеми с теглото. Тази храна съдържа разтворими фибри, които помагат за подобряване на храносмилането и предотвратяване на запек. Тя е лесно смилаем източник на въглехидрати, който се отличава с ниско съдържание на мазнини.

Яденето на бял ориз също може да има положителен ефект върху здравето на кожата. Богат е на витамини и минерали като витамин Е и селен, той помага за поддържане на хидратацията и еластичността на кожата, като я прави мека и гладка. Редовната консумация на тази храна може да намали риска от развитие на редица заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и диабет, съобщава изданието, позовавайки се на изследвания. Това се дължи на способността му да подобрява метаболитните процеси и да доставя на организма полезни хранителни вещества.

Други ползи от белия ориз

Той допринася за нормалното функциониране на мозъка и нервната система. В същото време не съдържа абсолютно никакви вредни мазнини, холестерол и натрий и следователно е неразделна част от балансирана диета. Той е богат на устойчиво нишесте, което достига до червата несмляно. Това, от своя страна, насърчава растежа на полезните бактерии, необходими за нормалната чревна функция. Като продукт с ниско съдържание на натрий, се счита за най-добрата храна за хора, страдащи от високо кръвно налягане и хипертония – това важи особено за по-възрастните мъже и жени.

Оризът също може да се похвали с голямо количество неразтворими фибри, които могат да предпазят тялото от много видове рак. Изданието отбелязва, че именно тези неразтворими фибри са жизненоважни за защитата на тялото от ракови клетки. Коментираната храна се счита за ефективно лекарство за лечение на дизентерия и има мощен диуретичен ефект.

В Китай се използва за лечение на стомашни заболявания и проблеми с храносмилането, както и проблеми с апетита, тъй като е известно, че оризът силно повишава апетита. Но в Индия оризовата каша се използва като ефективен мехлем за охлаждане на възпалената повърхност на кожата. Оризът е изключително полезна храна за възрастните мъже и жени.

Пълнозърнестият вариант съдържа високи нива на невротрансмитери и други хранителни вещества, които значително намаляват риска от появата на болестта на Алцхаймер. Освен това тази храна има мощни антиоксидантни свойства, които помагат за укрепване на сърдечно-съдовата система чрез намаляване на нивата на холестерола в тялото, пише actualno.com.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?