img
Home / СВЯТ / Има ли заразени българи от кланицата в Косфелд? МВнР не знае

Има ли заразени българи от кланицата в Косфелд? МВнР не знае

/
/
/
288 Views

Министерство на външните работи няма информация за заразени българи в кланица в град Косфелд в Западна Германия, тъй като законът за защита на личните данни в страната не позволява на властите да оповестяват нито имена, нито националност, научи КОЧ.

Това съобщиха от консулската ни служба във Франкфурт за БНР и поясниха, че не е търсена и помощ. Германски медии съобщиха за ново огнище на зараза в Косфелд, според публикациите инфектирани са предимно българи, румънци и поляци.

В четвъртък 200 от служителите на кланицата Вестфлайш в Косфелд са тествани за коронавирус. 151 от тях имат позитивен резултат, а 13 са настанени в болница с умерени симптоми, останалите са в изолация.

Кланицата в Косфелд, град недалеч от Мюнстер в провинция Северен Рейн-Вестфалия, е затворена до второ нареждане.

Здравният министър на провинцията Карл-Йозеф Лауман твърди, че заразените са предимно работници от България и Румъния, а като възможна причина за разпространението на вируса той посочи тесните квартири, в които спят по много хора.

В края на април беше открито друго огнище в месопреработвателен завод в южния щат Баден – Вюртенберг, където заразени бяха около 200 чуждестранни работници.

Между 17 и 20 хиляди работници във всички 35 кланици в провинция Северен Рейн-Вестфалия ще бъдат тествани за коронавирус, допълни регионалният здравен министър.

Заради големият брой заразени в кланицата в Косфелд, провинцията стана първата, която да задейства така наречения „спешен механизъм“ за забавяне на отхлабването на мерките до 18 май. В повечето части на Германия мерките се отхлабват от утре.

Спешният механизъм цели да ограничи разпространение на вируса локално и се задейства, когато има заразени над 50 души на 100 000 население. Заразите в Косфелд в момента са 61 души на 100 000 души население.

Въпреки отложеното отваряне на икономиката, училищата и детските градини в Косфелд ще отворят както беше планирано от утре.

лупа

Твоят коментар
Твоята оценка
Общо гласували

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook