Горещи новини

Има ли розови делфини в Черно море, мрежата прегря

Rozovi delfini v Cherno more

Снимки на розов делфин, публикувани във Фейсбук страницата „Несебър – най-старият град в Европа“ събират редица реакции, коментари и споделяния в социалната мрежа.

В първоначалното описание авторът на публикацията пише, че розовият бозайник „е сниман вчера край Маслен нос“.

Чрез обратно търсене в Гугъл на снимката обаче намерихме друга публикация – от социалната мрежа X на 18 юни, според която същият делфин е „забелязан“ край бреговете на американския щат Северна Каролина.

Нещо повече – в коментарите тече обстойна дискусия дали снимките не са генерирани чрез изкуствен интелект. А на тях делфинът наистина прилича повече на пластмасова играчка, отколкото на истински.

Това е снимка на истински розов делфин. Розовите делфини, наричани още „амазонски“, са изключително рядък вид, който се среща в Южна Америка и обитава само речни води, по-конкретно – притоците на реките Амазонка и Мадейра и река Ориноко. Съответно и Черно море, и Атлантическият океан (на чийто бряг е Северна Каролина) отпадат като възможни местообитания.

Дори с помощта на инструмент за разпознаване на манипулирани снимки, не успяхме да установим със сигурност дали снимките на „делфина край Маслен нос/Северна Каролина“ са генерирани с изкуствен интелект. Възможно е кадрите да са истински, но да са преминали през допълнителна обработка от оригиналния автор.

Часове по-късно обаче авторът на българската публикация във Фейсбук сам даде отговор на въпроса: днес около обяд коригира описанието, като уточни, че „снимките, които получихме, всъщност са генерирани с изкуствен интелект AI. Като такива, ще ги приемем просто като красиво произведение на изкуството“.

Много хора възприемат публикацията с чувство за хумор:

„Хора, вярно е! Час по-рано една русалка го разхождаше, може би ги е изтървала и сега го търси! Споделяйте!“

„Аз оня ден го видях в Перловската река под Лъвов мост“.

„Вчера го видех тоя делфин на река Струма гонеше патиците“, гласят част от коментарите.

Заключение: Не е вярно, че розов делфин се е появил при Маслен нос край Приморско. Снимките, предизвикали интерес във Фейсбук, са обработвани, а може и да са генерирани с изкуствен интелект. Розовият делфин е рядко срещан вид, който обитава само речни води в Южна Америка и има отличителни черти от обикновения делфин, който се среща и в морски води, информира БНТ.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Има ли розови делфини в Черно море, мрежата прегря"

Какво мислите?