Горещи новини

Искат 9 бона за квадратен метър в „Златен век“! Ромката Деница от Външно министерство с апартамент в небостъргача на „Артекс“

Искат 9 бона за квадратен метър в „Златен век“

Ромката Деница Михайлова от Външно министерство, която преди 2 години нападна с юмруци певицата Рут Колева на наказателен паркинг в София и впоследствие бе осъдена от изпълнителката, се оказа поредния държавен служител с ВИП апартамент от строителната фирма „Артекс“.

Два независими един от друг източници на „Уикенд“ разказаха, че мургавата чиновничка от дирекция „Консулски отношения“ в Министерството на външните работи се е сдобила с огромен апартамент на „зелено“ в небостъргача „Златен век“, който се строи ударно на ръба на закона в столичния квартал „Лозенец“. Михайлова сключила сделката още преди Нова година, а финансирането на жилището й е дошло от нейния съпруг – оманския мултимилионер Адел Саид Ал Шанфари.

Според непотвърдена официално информация, оманецът е броил над 1 милион лева

за просторно жилище, в което трябва да се нанесат Деница Михайлова и дъщеря й Мадона. Имотът, който все още се строи, се води собственост на фирма. Оманецът Адел Саид Ал Шанфари преговарял и за закупуването на 2 етажа от небостъргача „Златен век“, които впоследствие щял да изтъргува с посолствата на Оман и други арабски държави.

Скандална подробност е, че съвсем доскоро Деница Михайлова обитаваше неправомерно апартамент от 120 квадрата в София, осигурен й от Външно министерство през 2014 г. в качеството й на самотна майка, отглеждаща дъщеря си Мадона. Предоставеното й жилище обаче е било отнето преди година, тъй като никак не се връзва с финансовия статут на Деница – бащата на детето й и неин първи съпруг е ромския бос от Костинброд Любо Илиев, собственик на фабрика за олио и на фирми, ремонтиращи железопътните линии на БДЖ. Настоящият мъж на Деница – Адел Саид Ал Шанфари, пък е инвестирал над 100 милиона лева в България и е част от политическия и бизнес елит на Оман.

Същевременно все по-популярния информационен сайт lupa.bg публикува ценовите оферти на „Артекс“ за небостъргача край хотел „Маринела“, които са разпращани до заможни клиенти през последните 2 месеца. От документите е видно, че минималната цена на квадратен метър застроена площ в небостъргача струва 2 400 евро (4 800 лева), а за последните няколко етажа от „Артекс“ искат рекордните 4 500 евро (9 000 лева). Отново напомняме – цените са на зелено. Брокери коментираха, че след завършването на сградата и пускането й в експлоатация, цените за квадратен метър ще скочат с между 30 и 50%. От офертата на „Артекс“ до потенциални клиенти става известно, че последните 5 етажа от сградата – от 29 до 34, не се предлагат за продан. Това означава, че най-баровските жилищни площи вече са изкупени и то при цени от 5 000 евро за квадратен метър. Бързата аритметика показва, че

тарикатите от „Артекс“ са прибрали 50 милиона евро

от продажбата на зелено на жилищни площи. Толкова според финансисти е и цялостната инвестиция в небостъргача „Злаген век“ на строителната фирма, управлявана от семейството архитекти Мирянови. При положение, че „Артекс“ разпродаде на зелено всичките апартаменти, то любимата строителна фирма на властта ще прибере поне 350 милиона лева. Брокери обаче уточняват, че реалната печалба може и да е по-голяма, тъй като е честа практика поне 1/3 от купувачите на престижни имоти да ги пазаруват след завършването на сградата и сдобиването й с акт 16.

Мегаломанския проект на „Артекс“ за небостъргача „Златен век“ се оказа незконен, макар скъпоплатените адвокати на строителната фирма да твъдят обратното. В началото на седмицата и кметицата на София Йорданка

Фандъкова се обяви категорично срещу строежа

на небостъргача. Според думите на Фандъкова, разрешителното на „Артекс“ за строеж на многоетажната сграда в квартал „Лозенец“ не е удължено и е изтекло на 19 ноември 2018 г. Преди да се стигне до намесата й, главния архитект на София и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) влязоха в задочен спор, след като от ДНСК заеха страната на строителните олигарси Мирянови и обявиха, че сградата е с удължено разрешително за строеж.

„Собствениците от „Арекс“ имаха възможност до края на 2018 г. да искат удължаване на разрешителното, а те всъщност изтеглиха още през 2017 г. искането за удължаване на строително разрешително. Разговаряли сме и с ДНСК, зная, че те се позоваха на един казус от Бургас, не мога да кажа защо. Моята позиция от самото начало е, че толкова висока сграда няма място в центъра на София“, категорична бе Фандъкова.

Крайното решение дали небостъргача „Златен век“ ще се строи, ще бъде взето от съда. Малцина обаче вярват, че ще се стигне до ситуация, при която Мирянови ще бъдат накарани да съборят незаконно строящата се сграда. „Та нали точно заради това са продавали ВИП жилища на ниски цени на мастити политици и магистрати? По всяка вероятност от ДНСК ще наложат глоба на“Артекс“ и те ще си я платят, след което ще продължат с изграждането на небостъргача“, пророкуват в строителния бранш.

Хотарена

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Искат 9 бона за квадратен метър в „Златен век“! Ромката Деница от Външно министерство с апартамент в небостъргача на „Артекс“"

Какво мислите?