Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Кажете ни коя кръвна група сте, за да ви кажем как да живеете по-дълго в добра кондиция и емоционална сила
Кажете ни коя кръвна група сте

Кажете ни коя кръвна група сте, за да ви кажем как да живеете по-дълго в добра кондиция и емоционална сила

„Изумителната червена течност влияе на вътрешната ви химия и е ключът, отключващ мистериите на болестта, дълголетието, добрата кондиция и емоционалната сила“.

Това са думи на израелската диетоложка Линор Шахер, които е добре да помним. Както и да се съобразяваме със следните дадености и съвети, подбрани от Ко4:

Кръвна група 0 

Това е най-старата и често срещана група. Хората с тази кръвна група са универсални дарители, те притежават силна имунна и храносмилателна система. Условно са наречени „месоядни“, тъй като е необходимо да се хранят предимно с животински протеини, умерено количество мазнини и да ограничат приема на въглехидрати. Те са екстроверти, силни, лидери, уверени, прагматични.

Хранителни препоръки:

Имате свободата да хапвате разнообразни меса, като избягвайте свинското, бекона и гъшето. Рибите, които са полезни за вас са сьомга, хек, пъстърва. Не се препоръчват хайвер и октопод. Всички млечни продукти за противопоказни. Ако все пак имате апетит към такива, можете да консумирате в умерени количества козе сирене.

Прясното мляко заместете с оризови и овесени напитки. Яйца бихте могли да ядете по 2-3 на седмица, като се препоръчват рохки. Полезни за вас са лененото масло и зехтинът, рядко консумирайте слънчогледово и царевично олио. Бобовите култури, като черен и шарен боб, грах и нахут са добри за консумация, но консумирайте рядко леща и соя.

Повечето зърнени храни имат неутрално отношение към здравето ви, но избягвайте пшеницата и белите брашна. Полезни зеленчуци и плодове са чесън, броколи, лук, смокини и сини сливи. Не се препоръчват картофи, карфиол, портокали, мандарини, ягоди. Кафето, газираните напитки и концентратите са изключително вредни. Консумирайте големи количества чиста вода. Подходящите за вас билки са: юка, зелен чай, салвия, риган, джинджифил, куркума.

Чести дефицити и рискови заболявания:

• Дефицит на витамини от група В – причинява умора и умствена свръхактивност;
• Дефицит на йод – болести на щитовидна жлеза;
• Дефицит на калций – причинява ставни възпаления, остеопороза;
• Дефицит на ензими – причинява чревни проблеми;
• Нужда от детоксикация – срещу гнилостни процеси в дебелото черво, заболявания на стомаха /пептична улцироза/, бактерии – хеликобактер пилори, язва.

Препоръки за начина на живот:

Съставете точен план с целите и задачите си, като планирате ежедневието. За да бъдете по-енергични, редувайте работата с физическата активност. Хранете се бавно и спокойно, като дъвчете добре храната. Бъдете позитивни и си давайте награда при всяка изпълнена задача. Даряването на кръв ще обнови кръвните ви клетки и ще увеличи имунните ви сили.

Кръвна група А

Прародителите на кръвна група А са били земеделци, консумиращи преди всичко вегетарианска храна. Поради растителния характер на генетичния им код, храната на хората с тази кръвна група трябва да бъде предимно растителна. Те са интроверти, емоционални и изобретателни.

Хранителни препоръки:

Избягвайте месата и месните продукти. Допустими са пуешко и пилешко месо в малки количества – 2-3 пъти седмично. Препоръчват се речните риби, като шаран и пъстърва. Млечни продукти да се консумират в умерени количества. Да се избягват високомаслените продукти. Могат да се консумират до 4 яйца седмично.

Особено полезни са зехтинът и лененото масло, избягвайте сусамовото и царевичното. Яжте фъстъци, тиквено семе, елда, ечемик; избягвайте пшеницата и белите брашна. Консумирайте големи количества листни зеленчуци, ряпа, моркови, тиква, лук, краставици и други.

Консумирайте много кайсии, череши, смокини, сливи, лимони. Избягвайте цитрусовите плодове, бананите. Кафето и червените вина са препоръчителни; бирата, концентратите и газираните напитки трябва да не се консумират. Полезни билки са лайка, риган, женшен и гинко билоба.

Чести дефицити и рискови заболявания:

• Недостиг на ензими – води до намалено отделяне на стомашна киселина, рак на стомаха;
• Дефицит на Витамин Е – причинява кожни проблеми, сърдечно-съдови заболявания;
• Дефицит на витамин С – води до скорбут, интоксикация на клетките;
• Дефицит на витамини от група В – води до лоша способност за овладяване на стреса;
• Дефицит на калций – води до изнервеност, умора, остеопороза;
• Дефицит на желязо – ниска кръвна захар, анемия, диабет.

Препоръки за начина на живот:

Създайте си последователен дневен режим. Спете по 8 часа на ден и правете почивки по време на работния ден. Яжте по малко и често, като дъвчете бавно. Спортувайте умерено. Не потискайте емоциите и тревогите си и бъдете решителни. Отделяйте време за усамотение и освобождаване от стреса. Даряването на кръв ще обнови кръвните ви клетки и ще увеличи имунните ви сили.

Кръвна група В

Това е кръвната група на щастливците. Хората с тази кръшна група са се появили около 15 хиляди години преди Христа. Заради множеството миграции условно са наречени „чергари“. Тази кръвна група е по-малко специфична и хората от нея могат да се хранят разнообразно. Те са независими, свободомислещи, творчески личности.

Хранителни препоръки:

От месните продукти препоръчителни са агнешкото, телешкото и дивеч. Избягвайте свинско и пилешко месо. Най-полезните морски храни са сьомга, хек и пъстърва, като не се препоръчват калмари и раци. С изключение на синьото сирене и рокфора всички останали млечни продукти, както и яйца могат свободно да се консумират.

От бобовите и зърнените култури най-полезни за тази кръвна група са ориза, просото и овеса. Да се избягват ръж, пшеница, леща и нахут. Консумирайте големи количества зеленчуци и плодове. Най-добрите за вас са зеле, патладжан, пипер, краставици, картофи; банани, грозде, ананас и сливи.

Избягвайте домати, царевица, кокосови орехи, нар. Можете да пиете разнообразни напитки, но избягвайте газираните и концентратите. Подходящите за вас билки са: зелен чай, магданоз, бъз, лецитин, гинко билоба, гъбите Рейши и Шейтаке.

Чести дефицити и рискови заболявания:

• Дефицит на магнезий – изразява се в честа умора и депресия;
• Дефицит на цинк – води до нисък имунитет срещу вируси и инфекции;
• Дефицити на витамини от група В – може да причини стресов дисбаланс, депресия;
• Недостиг на ензими – причинява храносмилателни проблеми, язва;
• Дефицит на хром – води до инсулинозависим диабет.

Препоръки за начина на живот:

Следвайте биологичния си режим на сън и бодърстване. Хранете се често в умерени количества, намалете захарта. Изберете спорт с по-малки натоварвания. Работете в екип, общувайте с приятни хора. Намирайте време за творческа дейност и визуализирайте целите си. Даряването на кръв ще обнови кръвните ви клетки и ще увеличи имунните ви сили.

Кръвна група АВ 

Това е най-младата кръвната група, възникнала преди около 2000 години, след придвижване и смесване на хора от кръвни групи А и В. Хората от тази кръвна група са консуматори на смесена храна. Тези хора са интуитивни, дружелюбни, емоционални и страстни.

Хранителни препоръки:

Препоръчителните за вас меса са агнешкото, заешкото и пуешкото. Избягвайте останалите. Рибните продукти, които се препоръчва да консумирате са бяла риба, щука, сардина, пъстърва и шаран. Избягвайте октопод и раци. Бихте могли свободно да консумирате повечето млечни продукти, като избягвайте високо маслените.

Консумирайте до 4 яйца на седмица. От растителните масла избягвайте слънчогледово, сусамено и царевично, като замените със зехтин, фъстъчено и ленено масло. Яжте повече зърнени храни, най-полезните са бял и черен боб, просо, ориз, овес. Избягвайте пшеницата, царевица, елда. Консумирайте големи количества зеленчуци и плодове.

Най-препоръчителни са листните зеленчуци, чесън и карфиол, а от плодовете смокини, киви, череши, ананс и лимони. Онези, които трябва да избягвате са домати, маслини, портокали, нар. Кафето, чая, виното и бирата можете да приемате свободно, ограничете концентратите и газираните напитки. Подходящите за вас билки са: зелен чай, чесън, бъз, джинджифил.

Чести дефицити и рискови заболявания:

• Дефицит на витамин С – ниско ниво на стомашни киселини;
• Недостатъчно антиоксиданти като селен, цинк, хром – води до дегенерация на клетките, кисти, ракови образувания;
• Дефицит на магнезий – води диабет, сърдечно-съдови заболявания;
• Дефицит на витамин D – чест причинител на aвтоимунни заболявания;
• Недостиг на ензими и пробиотици – причинява алергии.

Препоръки за начина на живот:

Планирайте ежедневието си. Разнообразете работния си ден с физическа активност. Изберете своя собствен спорт, хоби, занимание. Храненето често и на малки порции ще подобри храносмилането ви, като закуската при вас е кралицата на храненията. Работете в дружелюбна обстановка и избягвайте конкуренцията. Давайте си малки награди, когато постигате целите си. Даряването на кръв ще обнови кръвните ви клетки и ще увеличи имунните ви сили.

Не забравяйте, че:

Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните ви клетки и увеличава защитните сили на вашия организъм.
Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.
Количествено кръвта ви ще се възстанови за по-малко от 24 часа. Качествено – за 3-4 седмици.

Източник: За жената

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?