Home » БЪЛГАРИЯ » Какво да направите, ако имате дълг
Какво да направите ако имате дълг

Какво да направите, ако имате дълг

Макар и полезен продукт, създаден, за да разрешава финансови затруднения, кредитът, употребен неправилно и оставен необслужен, може да е причина за финансов крах и поредица от проблеми – от лошо кредитно досие до загуба на имущество.

Поддържането на чисто кредитно досие е от съществена важност, тъй като лошото е сред основните причини за отказ при кандидатстване за заем. Досието се съхранява 5 години в Централния кредитен регистър и до него достъп имат всички банкови и небанкови финансови институции, което означава, че необслужен заем ще се превърнe в пречка за вас, ако се нуждаете от нов кредит в следващите 5 години.

Ако финансовото ви състояние е тежко, тегленето на нов кредит за покриване на старите задължения, също не е решение, а стъпка към попадане в кредитна спирала и още по-сериозна задлъжнялост. Изключение е невъзможността да обслужвате ипотечен кредит. Не рискувайте да го оставите необслужен. Възползвайте се от бърз заем, който може да изтеглите изцяло онлайн от банкова финансова институция като TBI Bank.

Какво да направите, ако имате дълг?

1. Ключово е отговорното поведение. Това означава да обслужвате своевременно заема си. Закъсненията ще доведат до наказателни лихви и тежка финансова задлъжнялост. Как по-лесно да обслужвате заема си?
– Съставете си стриктен бюджет и се придържайте към него. Преценете внимателно всички месечни приходи, изчислете прецизно разходите, като не пропускате дребните. Бюджетът трябва да е съставен така, че да позволява покриване на месечните вноски дори ако останете за кратко без работа.
– Спестявайте. Отрежете излишните разходи, ограничете закупуването на вещи, които не са от първа необходимост, пропуснете скъпите почивки и екскурзии. Спестените средства ще ви осигурят възможността да покривате заема си дори при настъпване на непредвидени обстоятелства.
– Потърсете допълнителен източник на доходи – почасова допълнителна работа ще ви е от значителна полза.

2. Съставете си план за връщане на заема. Ако имате няколко кредита, погасявайте първо този, който е с най-висока лихва, тъй като забавянето на вноски по него, ще ви струва най-скъпо.

3. Бъдете открити пред финансовата институция, отпуснала заема. Обсъдете с нея затрудненията си, които очаквате да доведат до забавяне на вноски по кредита ви, и помолете за предложение за решение. Финансовите институции се отнасят с по-голямо разбиране към потребители, които се стремят да намерят решение на проблема и да изплащат заемите си.

4. Проучете възможностите за рефинансиране. Важно е новите условия да са по-благоприятни – по-ниска лихва, по-дълъг период от време за връщане на заема, за да имате съответно по-ниска месечна вноска, която да съумявате да плащате.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?