Горещи новини

Какво означава болката в различните части на корема?

Какво означава болката в различните части на корема

Болката в областта на корема е един от най-честите симптоми, които всеки изпитва от време на време, разбра Ko4.

Има много причини за болката в тази област, затова е важно да знаем каква може да е причината и правилно да разпознаем проблема, за да го лекуваме най-ефективно. Разбира се, болката може да е от моментно стомашно неразположение, но ако е продължителна и силна, причината може да е по-сериозна. Затова днес ще ви споделяме една карта на сериозните коремни болки, която ще ви помогне да разпознаете виновника за дискомфорта ви.

1. Дясната горна част на корема

В тази част на корема се намира жлъчният мехур и черният дроб, така че най-честите причини за болка в тази област обикновено са свързани с тези органи.

Ако изпитвате внезапна, силна болка, която стига чак до дясното ви рамо и се появява след хранене с тежка, мазна храна, вероятно имате камъни в жлъчката. Острата или тъпа болка, която стига до дясното ви рамо или гърба и продължава няколко часа, може да е признак за холецистит или възпаление на жлъчния мехур. Тъпа или остра болка, която ту се появява, ту изчезва, може да е признак за хепатит.

2. В средата на горната част на корема

В тази част от корема намират дуоденумът – първата част на тънките черва, и голяма част от панкреаса.

Ако често изпитвате болка, която се усеща чак в гърба ви и се влошава след хранене, особено с храни с високо съдържание на мазнини, това може да е признак на панкреатит. Тежка болка и чувствителност в тази област, придружена от гадене, повръщане, диария и подуване на корема, може да се дължи на епигастрална херния.

Пареща болка в гърдите, придружена със симптоми като кашлица, възпалено гърло, кисел вкус в устата, газове, гадене, повръщане и подуване на корема, обикновено показва киселини или диспепсия. Ако страдате от киселини, които се влошават, когато се навеждате или лежите, и са придружени от болка в гърдите и оригвания, вероятно имате хиатална херния.

Болката, която се усилва между храненията или посред нощ, но намалява при хранене, може да е симптом за язва на дванадесетопръстника.

3. Лявата горна част на корема

Най-голямата част от стомаха се намира в лявата горна част на корема, така че всякаква болка в тази област обикновено показват проблеми с този орган.

Тежка болка, която е придружена от гадене или повръщане, може да е признак на гастрит или възпаление на стомаха. Парещата болка, която обикновено е по-силна, когато стомахът ви е празен, може да бъде причинен от язва на стомаха.

4. Дясната и лявата страна на корема

Бъбреците се намират в дясната и лявата част на корема – по един от всяка страна на гръбнака. Понякога болка в тази област може да бъде причинена и от проблеми с дебелото черво.

Странична болка, която усещате чак до гърба и е придружена от треска, втрисане, диария и гадене, може да бъде признак, че страдате от бъбречна инфекция. Силна болка, която се пренася до долната част на корема и се появява на вълни, показва камъни в бъбреците. Други симптоми включват гадене, повръщане, повишена температура, често уриниране и кръв в урината.
Болка с или без подуване, придружена от трудно изхождане, може да е признак за обикновен запек.

5. Средната част на корема

Всеки дискомфорт в тази част на корема е свързан с малките и дебелите черва.

Коремните болки и спазми, които са придружени от тежка диария, умора, висока температура и загуба на тегло, показват възпалително заболяване на червата. Ако изпитвате болка, придружена от повръщане, диария и запек, това може да е ранен признак за обструкция на малките черва. Болезнено подуване в близост до пъпа, което обикновено причинява дискомфорт, се нарича пъпна херния.

6. Лявата средна част на корема

Освен левия ви бъбрек, в тази област се намира и низходящото ободно черво, което е част от дебелото черво. То може да се инфектира или възпали обикновено заради нездравословен начин на хранене.

Постоянната и упорита болка, придружена с треска, гадене и повръщане, е сред най-типичните симптоми на дивертикулит, т.е. възпаление на ободното черво.

7. Дясната долна част на корема

В тази част на корема се намира апендиксът – малък орган, за който все още се спори дали има някаква роля, или е просто безсмислена част, останала след еволюцията ни. Според една от теориите апендиксът съхранява полезни бактерии и подпомага доброто храносмилане.

Остра болка, загуба на апетит, гадене, повръщане и треска са най-честите симптоми на апендисит, или възпаление на апендикса, което изисква незабавна медицинска намеса.

8. Средната долна част на корема

Пикочният мехур и репродуктивните органи се намират в тази част на корема. В първите дни на цикъла е нормално да усещате дискомфорт в тази област.

Коремни спазми, усещане за парене, когато пишкате, и промяна в цвета на урината ви могат да са признаци за инфекция на пикочния мехур. Внезапна и тежка болка в областта на таза, която може да продължи с месеци, е често срещан симптом при заболявания на репродуктивните органи.

9. Лявата долна част на корема

Тук се намира голяма част от дебелото черво, затова ако имате проблеми с този орган, най-вероятно ще усетите болка точно в тази област.

Коремна болка, която е придружена от спазми, подуване, газове, диария или запек, може да бъде симптом на синдром на раздразненото черво.

Сподели тази интересна статия във Фейсбук, за да могат и други да я прочетат!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Какво означава болката в различните части на корема?"

Какво мислите?